Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ruim 1000 meldingen van stagemisbruik, zo reageren verpleegkundigen

Op het gisteren gesloten meldpunt stagemisbruik van FNV zijn tot 31 december ruim 1000 meldingen binnengekomen. Begin februari volgen definitieve cijfers en analyses. Diverse verpleegkundigen deelden op Facebook en Nursing.nl hun eigen ervaringen met stage lopen.
Foto Arno Massee

FNV opende het meldpunt op 3 november, in eerste instantie alleen voor leerlingen, stagiairs en medewerkers in de VVT, gehandicaptenzorg en kinderopvang. Op 25 november werd het meldpunt stagemisbruik uitgebreid naar de hele zorg. Tot 18 december kwamen ruim 540 meldingen binnen. Inmiddels zijn daar dus nog honderden meldingen van stagemisbruik bijgekomen, schrijft FNV. Honderden studenten verpleegkunde willen stoppen na een slechte stage-ervaring, schreef de vakbond eerder.

In dit Premium-artikel een overzicht van de meldingen die in de eerste weken binnenkwamen. Plus het verhaal van een verpleegkundige die onder andere stage liep in de thuiszorg en in het ziekenhuis. Voor haar voelde het soms alsof ze aan haar lot werd overgelaten.

Volledig ingezet als werknemer

Op de Facebook-pagina van Nursing reageerden honderden lezers op berichten over het meldpunt. Zo schrijven meerdere verpleegkundigen dat ook zij tijdens hun stage volledig werden ingezet als werknemer.

‘Ik werd in het rooster meegenomen omdat iemand langdurig ziek en kreeg steeds als antwoord dat dit beleid was’, schrijft Linda. Voor haar betekende deze discussie het einde van haar stage. ‘Gelukkig had ik al mijn opdrachten en examens al af en nam school het voor me op.’ Ook een andere verpleegkundige had steun aan haar docenten. ‘Ik werd het meeste van de tijd niet boventallig ingepland. Pas toen ik school erbij haalde, kon het ineens wel.’

‘Stagebegeleiding kan veel beter’

Wendy is moeder van twee dochters die een opleiding tot verpleegkundige volgen, de 1 volgt mbo-v, de ander hbo-v. De begeleiding van de stage op mbo-niveau zou vele malen beter kunnen, schrijft Wendy op Nursing.nl. ‘Iedere keer moet ze zelf om begeleiding vragen. En de handelingen die ze op school leren en op de stage zouden moeten uitvoeren, komen niet of nauwelijks aan bod.’

‘Positief zijn over leerlingen’

Voor meerdere verpleegkundigen was een eigen slechte stage-ervaring reden (extra) alert te zijn op goede de begeleiding van ‘hun’ studenten. ‘De meldingen zijn helaas heel herkenbaar, ik heb de opleiding wel afgemaakt op mijn tandvlees. En heb daarna mijn eigen leerlingen altijd goed behandeld’, schrijft Eva op Facebook.

Je kunt een leerling echt maken of breken, benadrukt Melissa, ook op de Facebook-pagina van Nursing. ‘Dus voor alle werkbegeleiders, help je leerlingen en benoem ook de positieve kanten.’

Complex

De stagebegeleiding blijft wel heel complex, schrijft Marie-Jose. ‘Want de verpleegkundige die dit moet doen heeft zelf vaak ook heel veel werk en doet het begeleiden daar nog naast.’

Hoe zou de stagebegeleiding beter kunnen? Lees het Premium-artikel Zo koester je stagiaires.

2 REACTIES

  1. Wat ik triest vind dat stageplekken nog steeds geen stagevergoeding geven, maar ook geen reiskostenvergoeding. En dat bij 1.5 uur reizen met het openbaar vervoer, of 35 minuten met de auto. Dit vind ik niet kunnen. Opleidingen zouden hier rekening mee moeten houden. Studenten hebben vaak al zo weinig. En dan ook nog veel geld kwijt aan kosten.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.