Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Rutte, geef verpleegkundigen vertrouwen terug’

Opnieuw een dringende oproep aan de politiek om de regeldruk in de zorg omlaag te brengen. De controledrang is doorgeslagen, zeggen tien brancheorganisaties.
Regeldruk in zorg moet omlaag
Brancheorganisaties: 'De regeldruk is echt doorgeslagen' (foto: Arno Massee)

In een brief aan premier Rutte en het ministerie van VWS geven de organisaties aan zich grote zorgen te maken over de administratieve lasten in de zorg en het onderwijs. Ze benadrukken dat zij niet tegen verantwoording afleggen zijn, maar vinden dat de huidige situatie ten koste gaat van de tijd die aan de patiënt besteed wordt. Ook noemen zij de hoge verantwoordingsdruk en administratielast demotiverend voor zorgverleners. ‘Verpleegkundigen zijn soms meer tijd kwijt aan de administratie van een handeling, dan met de handeling zelf’, schrijven de organisaties.

Schijnveiligheid

De organisaties vinden dat de regeldruk in zorg, onderwijs en bij woningcorporaties is toegenomen sinds de decentralisatie in de zorg (van provincie naar gemeenten). De ‘detailcontroles geven schijnveiligheid’ en kosten teveel tijd en geld, is hun boodschap. Met de brief roepen zij politiek op om samen met bestuurders uit de zorg te kijken naar gepaste verantwoordingsoplossingen. Voorzitter van de vereniging van woningcorporaties Aedes Marnix Norder: ‘Nieuw kabinet, geef die toegewijde mensen het vertrouwen terug.’

Onnodige klussen

Onlangs riep beroepsvereniging V&VN verpleegkundigen en verzorgenden op te stoppen met onnodige administratieve, logistieke en huishoudelijke taken om zo de werkdruk omlaag te brengen en meer tijd te hebben voor patiënten en cliënten. V&VN vroeg de politiek om een noodplan. Een verpleegkundige startte vervolgens op social media #klussenindezorg. Er ontstond een waslijst aan klussen die hen onnodig veel tijd kosten.

Organisaties

De brief aan Rutte is ondertekend door de voorzitters van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), GGZ Nederland, ActiZ, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Federatie Opvang, de PO Raad, het Leger des Heils, de RIBW Alliantie, Aedes en de Vereniging van toezichthouders in woningcorporatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.