Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ruzie over nieuwe richtlijn H1N1

De nieuwe concept-richtlijn Nieuwe Influenza A (H1N1) heeft tot ruzie geleid tussen het Slotervaart Ziekenhuis en het RIVM.
Ruzie over nieuwe richtlijn H1N1

Directeur Aysel Erbudak van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis ligt in de clinch met prof. dr. Roel Countinho van het RIVM. Erbudak vindt dat het RIVM de richtlijnen met betrekking tot de Mexicaanse griep moet aanpassen.

Tamiflu
‘Wij krijgen in onze grieppoli in ons ziekenhuis nu mensen die van de huisartsen Tamiflu voorgeschreven hebben gekregen, terwijl zij helemaal geen griep hebben, maar een totaal ander ziektebeeld vertonen’, zegt Erbudak in De Telegraaf. ‘Er zijn kinderen die een heel ander ziektebeeld vertonen maar Tamiflu voorgeschreven hebben gekregen. Hetzelfde geldt voor mensen die geen griep maar longontsteking bleken te hebben. Zij hebben van ons een antibioticum gekregen omdat ze een bacteriële infectie hebben in plaats van een virusinfectie.’

Boobytrap
De Amsterdamse ziekenhuisdirecteur noemt de richtlijn van het RIVM ‘één grote boobytrap’. ‘Vertoont iemand griepverschijnselen en zit hij of zij in de risicogroep, dan moet je als huisarts Tamiflu voorschrijven. Belachelijk! Het is net of er geen ander ziektebeeld als de Mexicaanse griep meer bestaat’, aldus Erbudak.

Grieppoli
Prof. dr. Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM, zegt zich groen en geel ergeren aan de beweringen van Aysel Erbudak. In de Telegraaf: ‘Ten eerste, mevrouw is geen arts, zij is directeur van een ziekenhuis en doet uitspraken waar zij helemaal geen verstand van heeft. (…) Wij hebben duidelijke richtlijnen opgesteld hoe de artsen dienen te handelen, maar natuurlijk is het zo dat er wel eens ten onrechte Tamiflu wordt verstrekt. Dat gebeurt bij elke griep. De persoon in kwestie dient zich bij aanhoudende klachten opnieuw bij de huisarts te melden. Maar ja, kennelijk probeert mevrouw Erbudak haar commerciële grieppoli gewoon weer te verkopen.’

Concept-richtlijn Nieuwe Influenza A (H1N1)
De concept-richtlijn Nieuwe Influenza A (H1N1) van het RIVM kun je downloaden op onze pagina Richtlijnen en protocollen.

Door: redactie Nursing
RIVM / De Telegraaf

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.