Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Schippers reageert op beroepsprofielen: ‘Doe recht aan mbo-verpleegkundige’

Voor de verdere uitwerking van de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen moet er een oplossing komen voor de verdeeldheid over de titel ‘zorgkundige’, want het is belangrijk dat er recht wordt gedaan aan de positie van de mbo-opgeleide verpleegkundigen. Ook moet er een scherper onderscheid zijn tussen de mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundige.
Schippers reageert op beroepsprofielen: 'Doe recht aan mbo-verpleegkundige'
Foto: Arno Massee

Dat schrijft minister Schippers in een brief aan voorzitter Henk Bakker van beroepsvereniging V&VN. In de brief prijst de minister de beroepsgroep van verpleegkundigen en verzorgenden voor het vele werk dat zij hebben verricht om te komen tot de nieuwe beroepsprofielen. Deze nieuwe beroepsprofielen werden vorig jaar gepresenteerd door de stuurgroep V&V2020. In hun advies stelden zij dat de verpleegkundige in 2020 standaard een hbo-bachelor diploma heeft, en de huidige mbo-verpleegkundige (niveau 4) vanaf zorgkundige gaat heten. Vooral dit laatste zorgde voor veel discussie onder verpleegkundigen.

Passende titel voor mbo verpleegkundige

Schippers schrijft dat er voor verdere uitwerking van de beroepsprofielen een aantal zaken van belang zijn. Zo moet er een passende titel komen voor de mbo-verpleegkundige, die recht doet aan de kwaliteit en het belang van deze beroepsgroep voor de zorg. Schippers noemt de reacties op de naamgeving ‘zorgkundige’ zeer divers en verdeeld, ze leiden niet tot een eensluidende richting.

Ook moet er een scherper onderscheid zijn tussen de mbo- en hbo-opgeleide verpleegkundige. En is het voor de zorgberoepen van belang dat zij aansluiten op de verandering in de zorgvraag, zoals de vergrijzing, de zorg dichterbij huis en de langdurige zorg.

Tuchtrecht voor mbo en hbo

Verder wil Schippers dat er in de nieuwe beroepsprofielen aandacht is voor het borgen van beroepsgroepen in juridische kaders. Zij noemt het noodzakelijk dat tuchtrecht blijft voor zowel de mbo- als hbo-opgeleide professional. In de plannen van V&V2020 zou de mbo-verpleegkundige niet meer onder het tuchtrecht van de Wet BIG vallen.

Profiel verzorgende

Tot slot moet er ook een profiel voor de verzorgende worden beschreven, mede gelet op de vernieuwingen in de langdurige zorg. Belangrijk is dat dit beroepsprofiel zich voldoende onderscheid ten opzichte van de andere zorgprofessionals. Het ministerie van VWS en beroepsvereniging V&VN hebben de eerste stappen al gezet voor dit profiel.

Vervolggesprekken

In de brief vraagt Schippers of beroepsvereniging V&VN een rondetafelgesprek wil organiseren met alle relevante partijen. De reacties uit dit gesprek zullen input vormen voor de uiteindelijke besluitvorming over de nieuwe beroepsprofielen. V&VN gaat uitnodigingen versturen voor de eerste bijeenkomst op woensdag 9 oktober. De gesprekken zullen geleid worden door Paul Schnabel, oud-directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau.

2 REACTIES

 1. Geachte redactie,
  Gelukkig wordt V&VN nu gevraagd te gaan praten met de veldparijen zoals de vakbonden, MBO-raad en de BOZ over het beroepsprofiel van de zorgkundige.
  Hopenlijk kunnen de veldpartijen het tij nog keren en zal de MBO-verpleegkundige met bijhorende 4-jarige opleiding blijven voortbestaan…..Twee derde van alle huidige verpleegkundigen die nu werkzaam zijn zijn immer MBO of MBO plus opgeleid. Een samenvoeging van ziekenverzorgende-IG en zorgkundige is een devaluatie van het beroep van MBO verpleegkundige en treft het hart van de verpleegkundige zorg in Nederland. Daaraast geven diverse prognoses aan dat er in de toekomst meer behoefte is aan MBO dan aan HBO verpleegkundigen….

 2. Lees alle reacties
 3. De hele discussie over de nieuwe beroepsprofielen is voortgekomen uit een van de grootste misvattingen uit de vorige eeuw, nl. dat er behoefte zou zijn aan HBO geschoolde verpleegkundigen.
  Er werden verwachtingen geschapen die niet waar gemaakt konden worden, want welke instelling zat op deze groep van verpleegkundigen te wachten. Welke vacante vacatures dienden ingevuld te worden? Specialisatie gebeurde op basis van gebleken ervaring, geschiktheid en ambitie; leidinggeven (managen) eveneens en niet vanwege het feit dat een HBO opleiding aanwezig was (ook al was dat mooi meegenomen).
  De meeste HBOV’ers doen, net als de MBOV’ ers patiëntenzorg ; enkelen stromen – als ze geschikt zijn – door naar specialistische functies of hiërarchische.
  Dat hierover frustratie bestaat is goed voor te stellen; temeer daar studenten op HBOV’s sinds 1975 het sprookje wordt voorgehouden dat een HBO opleiding zich bijna vanzelfsprekend zal gaan uitbetalen. Je moet als HBO instelling wat doen om je bestaan te legitimeren.
  Als we de V&V2020 mogen geloven zal het nieuwe beroepsprofiel voor de HBOV geschoolde een betere betaling opleveren, echter waarop is dit gebaseerd?
  Instellingen zullen duurdere HBOV’ers niet aannemen voor directe patiëntenzorg en dat betekent dat een groot deel niet meer aan de bak zal komen. Weg mogelijkheid om door te stromen, carrière te maken. Leuk perpectief.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.