Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Schrapregel: terminaliteitsverklaring niet altijd meer nodig

'Beslissingen waarvoor de verklaring nodig was, bijvoorbeeld voor het rechtvaardigen van het inzetten van meer zorg, kunnen vaak ook op een andere manier worden genomen.' Dat meldt (Ont)Regel de Zorg op haar site.  
patiënt houdt hand vast
Marijke Slenders: 'Een hand vasthouden kan nu niet. Je mag elkaar niet aanraken, troost bestaat nu enkel uit woorden'

In de terminaliteitsverklaring gaf de arts aan dat de patiënt niet langer dan 3 maanden had te leven. Maar deze manier van werken is niet patiëntvriendelijk en levert onnodige administratie op. Bovendien is nooit met zekerheid te zeggen of de levensverwachting daadwerkelijk korter is dan 3 maanden.

Daarom hebben V&VN, AHZN, KNMG, VPTZ, Zorgverzekeraars Nederland, Zorg Instituut Nederland en het ministerie van VWS afgesproken dat het bij verschillende zorgsituaties niet meer nodig is om de terminaliteitsverklaring te gebruiken, zoals in de wijkverpleging. ‘Beslissingen waarvoor de verklaring nodig was, bijvoorbeeld voor het rechtvaardigen van het inzetten van meer zorg, kunnen vaak ook op een andere manier worden genomen.’

Rol van de wijkverpleegkundige

Bij palliatieve terminale zorg in de wijkverpleging is de indicatie van de wijkverpleegkundige leidend. Zorgverzekeraars hebben afgesproken dat de papieren terminaliteitsverklaring niet meer opgevraagd wordt.

In veel gevallen hebben cliënten intensievere zorg nodig naarmate het levenseinde dichterbij komt. Op basis van de zorgvraag wordt de benodigde zorginzet bepaald. In de laatste levensfase is het gebruikelijk dat de wijkverpleegkundige en de huisarts de situatie van de cliënt bespreken en bekijken of er intensievere zorg nodig is doordat de laatste levensfase is aangebroken.

Onlangs werd ook bekend dat wijkverpleegkundigen volgens de wet niet via de huisarts een Baxterrol hoeven te bestellen. In sommige instellingen was dat wel een eis. Hier lees je er alles over >>> 

Verslaglegging in zorgdossier

De wijkverpleegkundige bespreekt met de cliënt en diens naasten welke vorm van intensieve zorg gewenst is en welke rol vrijwilligers bijvoorbeeld kunnen spelen. Van de wijkverpleegkundige wordt verwacht dat zij de zorginzet en de conclusies van het overleg over het aanbreken van de laatste levensfase vastlegt in het zorgdossier. Dit dient zodanig vastgelegd te worden dat deze voor de zorgverzekeraar opvraagbaar en navolgbaar is. Dit geldt zowel voor gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorg.

ZvW-PGB: nog wel nodig

Ook kan bij een thuiswonende cliënt een Zvw-PGB gebruikt worden voor de palliatief terminale fase. Om de aanvraag van een Zvw-PGB voor zorg in de palliatief terminale fase te onderbouwen is nog wel een terminaliteitsverklaring nodig. Er wordt verder onderzocht of hiervoor een alternatief voor bedacht kan worden.

Lees hier over de toepassing van de terminaliteitsverklaring in het hospice, bijna thuis huis of palliatieve unit, en het eerstelijns verblijf (ELV) >>>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.