
Op huid die beschermd is met een schuimverband, heeft schuifkracht mogelijk minder vat. Dat blijkt uit een studie waarbij onderzoekers met een machine kracht uitoefenden op de huid van gezonde vrijwilligers. Op beide armen werd een half uur lang kracht uitgeoefend. Daarbij werd de ene arm beschermd met een schuimverband en bleef de andere arm onbedekt. De onbeschermde huid reageerde heftiger: ze was roder en produceerde bepaalde cytokinen (een teken van huidbeschadiging). Bij de beschermde huid was die reactie minder sterk.
Meerlaags verband
Uit het onderzoek bleek ook dat meerlaagse schuimverbanden de huid beter beschermden dan enkellaags schuimverband. De onderzoekers vergeleken drie schuimverbanden: Allevyn® Adhesive (1 laag), AquacelTM Adhesive (2 lagen) en Mepilex® Border (3 lagen). Alle drie de verbanden boden bescherming, maar de Mepilex en Aquacel deden het beter dan de Allevyn op de cytokinen. De Mepilex scoorde het beste, want bij dit verband werd de huid ook het minst rood.
Preventief gebruik
Of het zin heeft om schuimverband preventief in te zetten bij bedlegerige patiënten, moet volgens De Wert nog blijken. In een vervolgstudie pasten de onderzoekers preventief schuimverband toe op het sacrum bij patiënten in het Maastricht UMC. Deze studie werd echter voortijdig gestopt, onder andere omdat de verbanden bij veel patiënten niet bleven zitten. De Wert concludeert dat het in die setting in ieder geval niet effectief was om preventief schuimverbanden te plakken. In Nederland worden schuimverbanden doorgaans alleen gebruikt voor de behandeling van decubitus en niet voor preventie.
Schuifkrachten
Decubitus wordt veroorzaakt door een combinatie van druk- en schuifkrachten, en vooral de effecten van schuifkracht waren tot voor kort moeilijk te meten in een onderzoeksetting. In dit onderzoek kregen de vrijwilligers een slipmatje op hun arm, met daarop een gewichtje van een kilo. Met behulp van een tweede gewicht aan een katrol, werd er schuifkracht uitgeoefend op de huid. Het is voor het eerst dat de preventieve werking van schuimverband op mensen werd getest. In totaal deden tien vrijwilligers mee aan de studie. Bij elke vrijwilliger werden de drie schuimverbanden getest op drie testdagen.
Mijn ervaring met preventief schuimverband is dat deze zonder extra fixatie niet goed blijven zitten. Ik gebruik al ruim 10 jaar fixomull transparant als extra fixatiemiddel over de schuimverbanden, sacrumplakken op de stuit. Ik plak deze dakpansgewijs af met aan alle zijde de plak 3 cm overlappend. Zelden laten de plakken nog los en de folie beschermt tegen inwerking van ontlasting en urine. De folie heeft geen negatieve werking op de wondgenezing.
Tevens zet ik dit in ter preventie met zeer goed resultaat.
Nursing, ik heb het idee dat bovenstaand artikel is aangepast, klopt dit?
Beste Piet, de alinea onder het tussenkopje ‘preventief gebruik’ zijn een paar zinnen toegevoegd ter verduidelijking. Ook is een kadertje toegevoegd met de reactie van Kenniscentrum Wondzorg WCS op de conclusies die sommigen aan dit onderzoek verbinden.
Buurtzorg Boskoop gebruikt voor mijn vrouw al een aantal maanden Mepilex. In het Algemeen Dagblad van 11 maart jl. stond een artikel over de pleisters die de heer De Wert noemt, die al in Australië en Italië gebruikt worden.Kunt u mij (want dat staat niet in het krantenartikel) de naam van die pleisters zodat we die via de apotheek uit kunnen proberen en bij succes aan kunnen schaffen?
Bij voorbaat mijn dank!!
Ad Hazenberg abt.hazenberg@versatel.nl
Beste Ad, het is niet verstandig om op basis van dit onderzoek onder gezonde en jonge vrijwilligers conclusies te trekken over de wondzorg voor uw vrouw. Het beste kunt u uw vraag voorleggen aan de arts of verpleegkundige.
Het onderzoek is uitgebreider dan dit artikel weergeeft. Lees het hele artikel:
https://cris.maastrichtuniversity.nl/portal/en/publications/new-insights-in-the-development-of-pressure-ulcers(5f8f022d-f8f3-4280-9f69-80557f681117).html
Dank voor het delen. Het is een waardevol onderzoek voor mijn literatuuronderzoek!