Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Onderzoeker: ‘Schuimverband beschermt tegen schuifkracht’

De huid beschermen met een schuimverband kan schadelijke effecten van schuifkracht mogelijk helpen voorkomen. Dat concludeert arts-assistent Luuk de Wert in het proefschrift waarop hij onlangs promoveerde.
Decubituscontrole aan het bed
Schuimverband wordt in Nederland met name gebruikt bij bestaande decubitus, niet ter preventie (foto: Arno Massee)

Op huid die beschermd is met een schuimverband, heeft schuifkracht mogelijk minder vat. Dat blijkt uit een studie waarbij onderzoekers met een machine kracht uitoefenden op de huid van gezonde vrijwilligers. Op beide armen werd een half uur lang kracht uitgeoefend. Daarbij werd de ene arm beschermd met een schuimverband en bleef de andere arm onbedekt. De onbeschermde huid reageerde heftiger: ze was roder en produceerde bepaalde cytokinen (een teken van huidbeschadiging). Bij de beschermde huid was die reactie minder sterk.

Kenniscentrum Wondzorg WCS reageert kritisch op de conclusies die sommige verpleegkundigen maar ook patiënten aan dit onderzoek verbinden. ‘We moeten niet zomaar schuimverbanden gaan plakken.’ 

Meerlaags verband

Uit het onderzoek bleek ook dat meerlaagse schuimverbanden de huid beter beschermden dan enkellaags schuimverband. De onderzoekers vergeleken drie schuimverbanden: Allevyn® Adhesive (1 laag), AquacelTM Adhesive (2 lagen) en Mepilex® Border (3 lagen). Alle drie de verbanden boden bescherming, maar de Mepilex en Aquacel deden het beter dan de Allevyn op de cytokinen. De Mepilex scoorde het beste, want bij dit verband werd de huid ook het minst rood.

Soms is de beste preventie niet genoeg en ontstaat er alsnog ernstige decubitus. In het geval van mevrouw Mertens is er sprake van een onclassificeerbare decubitus in combinatie met vochtletsel. Met de juiste wondzorg verbetert de wond toch aanzienlijk. Lees de casus >>

Preventief gebruik

Of het zin heeft om schuimverband preventief in te zetten bij bedlegerige patiënten, moet volgens De Wert nog blijken. In een vervolgstudie pasten de onderzoekers preventief schuimverband toe op het sacrum bij patiënten in het Maastricht UMC. Deze studie werd echter voortijdig gestopt, onder andere omdat de verbanden bij veel patiënten niet bleven zitten. De Wert concludeert dat het in die setting in ieder geval niet effectief was om preventief schuimverbanden te plakken. In Nederland worden schuimverbanden doorgaans alleen gebruikt voor de behandeling van decubitus en niet voor preventie.

Schuifkrachten

Decubitus wordt veroorzaakt door een combinatie van druk- en schuifkrachten, en vooral de effecten van schuifkracht waren tot voor kort moeilijk te meten in een onderzoeksetting. In dit onderzoek kregen de vrijwilligers een slipmatje op hun arm, met daarop een gewichtje van een kilo. Met behulp van een tweede gewicht aan een katrol, werd er schuifkracht uitgeoefend op de huid. Het is voor het eerst dat de preventieve werking van schuimverband op mensen werd getest. In totaal deden tien vrijwilligers mee aan de studie. Bij elke vrijwilliger werden de drie schuimverbanden getest op drie testdagen.

7 REACTIES

  1. Mijn ervaring met preventief schuimverband is dat deze zonder extra fixatie niet goed blijven zitten. Ik gebruik al ruim 10 jaar fixomull transparant als extra fixatiemiddel over de schuimverbanden, sacrumplakken op de stuit. Ik plak deze dakpansgewijs af met aan alle zijde de plak 3 cm overlappend. Zelden laten de plakken nog los en de folie beschermt tegen inwerking van ontlasting en urine. De folie heeft geen negatieve werking op de wondgenezing.
    Tevens zet ik dit in ter preventie met zeer goed resultaat.

  2. Lees alle reacties
  3. Buurtzorg Boskoop gebruikt voor mijn vrouw al een aantal maanden Mepilex. In het Algemeen Dagblad van 11 maart jl. stond een artikel over de pleisters die de heer De Wert noemt, die al in Australië en Italië gebruikt worden.Kunt u mij (want dat staat niet in het krantenartikel) de naam van die pleisters zodat we die via de apotheek uit kunnen proberen en bij succes aan kunnen schaffen?
    Bij voorbaat mijn dank!!
    Ad Hazenberg abt.hazenberg@versatel.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.