Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Seniorenbond wil griepprik voor elke verpleegkundige

Alle verpleegkundigen en verzorgenden zouden een griepprik moeten halen. Bestuurders in de zorg moeten dat meer stimuleren. Dat zegt seniorenorganisatie KBO-PCOB.
grieptest
foto: Arno Massee

Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: ‘Het is wenselijk dat iedereen in de gezondheidszorg zich jaarlijks laat inenten tegen griep. Helaas zijn er in de gezondheidszorg veel personen die dat niet doen. Met alle risico’s voor met name de oudere ziekenhuispatiënt.’ KBO-PCOB is zich bewust van de emoties die de griepprik bij mensen oproept, maar benadrukt vooral het belang en citeert op haar site vaccinatiedeskundige Ted van Essen: ‘De griepprik is onderdeel van professioneel handelen.’

Actief stimuleren

Recent onderzoek van de seniorenorganisatie laat zien dat ziekenhuisafdelingen onderling erg verschillen als het gaat om griepprik. Afdelingen heelkunde, orthopedie en interne geneeskunde voeren vaak een actief stimuleringsbeleid om alle medewerkers te laten inenten. Cardiologie, longziekten en dagopname-afdelingen zijn over het algemeen minder actie en het minst actief zijn klinische geriatrie en acute zorg.

Onregelmatige diensten

De griepprik is extra belangrijk als je onregelmatige diensten draait, bleek vorig jaar uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge. Onderzoek van het RIVM toonde aan dat slechts weinig verpleegkundigen, verzorgenden en ander medisch personeel jaarlijks de griepprik halen. De griepprik is jaarlijks bij veel verpleegkundigen onderwerp van discussie. V&VN benadrukt het belang van inenten, NU’91 benadrukt vooral dat het een eigen keuze is van iedere individuele verpleegkundige.

3 REACTIES

 1. Ik ga in eerste plaats de farmaceutische niet steunen om een griepprik te halen.
  Dan vind ik ook dat je niet alles maakbaar moet willen maken. Niemand weet of die griepprik nou wel of niet wat doet maar er wordt eell flink aan verdient.
  Dan vind ik ,als ik griep krijg , dat ik ook even gevloerd ben inmijnaltijdzorgenvooreenander en dat het ook even fijn is dat de wereld zonder mij doordraait.
  Besmettelijke voor patienten ??
  Nog nooit heb ik de indruk gehad dat patienten zijn aangestoken door het team
  Kwestie van goede hygienne
  Eerder zullen zij worden aangestoken door knuffelende naasten.

 2. Lees alle reacties
 3. volgens mij is de griepspuit ontwikkeld om mensen te beschermen tegen de complicaties van een griep en niet om te voorkomen dat je de griep krijgt. het feit blijft dus bestaan dat als je ingeënt bent je toch de griep krijgt en dus besmettelijk bent. het enige wat werkt om te voorkomen dat je als verzorgende en verpleegkundige mensen besmet met griep en of verkoudheden heel goede hand hygiëne toe te passen het liefst met alcohol.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.