Manon Vanderkaa, directeur van KBO-PCOB: ‘Het is wenselijk dat iedereen in de gezondheidszorg zich jaarlijks laat inenten tegen griep. Helaas zijn er in de gezondheidszorg veel personen die dat niet doen. Met alle risico’s voor met name de oudere ziekenhuispatiënt.’ KBO-PCOB is zich bewust van de emoties die de griepprik bij mensen oproept, maar benadrukt vooral het belang en citeert op haar site vaccinatiedeskundige Ted van Essen: ‘De griepprik is onderdeel van professioneel handelen.’
Actief stimuleren
Recent onderzoek van de seniorenorganisatie laat zien dat ziekenhuisafdelingen onderling erg verschillen als het gaat om griepprik. Afdelingen heelkunde, orthopedie en interne geneeskunde voeren vaak een actief stimuleringsbeleid om alle medewerkers te laten inenten. Cardiologie, longziekten en dagopname-afdelingen zijn over het algemeen minder actie en het minst actief zijn klinische geriatrie en acute zorg.
Onregelmatige diensten
De griepprik is extra belangrijk als je onregelmatige diensten draait, bleek vorig jaar uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge. Onderzoek van het RIVM toonde aan dat slechts weinig verpleegkundigen, verzorgenden en ander medisch personeel jaarlijks de griepprik halen. De griepprik is jaarlijks bij veel verpleegkundigen onderwerp van discussie. V&VN benadrukt het belang van inenten, NU’91 benadrukt vooral dat het een eigen keuze is van iedere individuele verpleegkundige.
Ik ga in eerste plaats de farmaceutische niet steunen om een griepprik te halen.
Dan vind ik ook dat je niet alles maakbaar moet willen maken. Niemand weet of die griepprik nou wel of niet wat doet maar er wordt eell flink aan verdient.
Dan vind ik ,als ik griep krijg , dat ik ook even gevloerd ben inmijnaltijdzorgenvooreenander en dat het ook even fijn is dat de wereld zonder mij doordraait.
Besmettelijke voor patienten ??
Nog nooit heb ik de indruk gehad dat patienten zijn aangestoken door het team
Kwestie van goede hygienne
Eerder zullen zij worden aangestoken door knuffelende naasten.
Als verpleegkundige zal je eerder ziek kunnen worden van een patient dan de patient van mij als verpleegkundige.
volgens mij is de griepspuit ontwikkeld om mensen te beschermen tegen de complicaties van een griep en niet om te voorkomen dat je de griep krijgt. het feit blijft dus bestaan dat als je ingeënt bent je toch de griep krijgt en dus besmettelijk bent. het enige wat werkt om te voorkomen dat je als verzorgende en verpleegkundige mensen besmet met griep en of verkoudheden heel goede hand hygiëne toe te passen het liefst met alcohol.