Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Shirley Westerhout beste leerling-verpleegkundige van Nederland

Shirley Westerhout (19), vierdejaars verpleegkunde bij MBO Utrecht is op de eerste plek geëindigd tijdens de landelijke finales van de Skills Heroes, een vakwedstrijd voor mbo-leerlingen. Nursing belde haar op.
mbo verpleegkundige
Shirley Westerhout op het erepodium

Gefeliciteerd, je komt net uit de nacht, hoor ik, je hebt je overwinning nog niet echt kunnen vieren?

Nee, klopt, maar dat komt nog wel.

Wat moest je allemaal doen?

‘We kregen van tevoren drie casussen opgestuurd, met verschillende ziektebeelden: een heupoperatie, een voorste-kruisbandreconstructie en een acute appendicitis. Bij die casussen kregen we opdrachten, zoals voorlichting geven, infuus prikken en controles. Verder moesten we reageren op wat er gebeurde tijdens de casus. De mevrouw van de heupoperatie was wat verward bijvoorbeeld. En er was een onverwachte situatie.’

Wat was die onverwachte situatie?

‘De onverwachte situatie deed zich voor tijdens de apendicitis. Ik was aan het evalueren met de jury toen een collega mij zogenaamd haalde voor een noodsituatie. De collega wist niet hoe hij moest handelen. De patiënt lag bewusteloos op de grond. Deze reageerde niet, had geen ademhandeling. Ik ben gelijk begonnen met reanimeren. Gelukkig had ik goed geoefend op reanimeren. Het was een kwestie van de stappen doornemen. Het ging goed: “Je patiënt heeft weer een ademhaling”, hoorde ik.

Waarom koos de jury jou denk je?

‘Ik wacht nog op het juryrapport, dus kan dat nog niet zeggen. Maar ik vermoed dat het is om de communicatie met de patiënt. Ik probeer altijd veel uit te vragen. Hoe ziet u dat? Hoe maakt u dat mee? Zo probeer ik een beeld te vormen van de patiënt en diens thuissituatie. Dat vind ik zelf altijd een van de belangrijkste dingen. Negen van de tien keer speelt er naast de operatie nog een situatie thuis, waarop behandeld moet worden.’

Was je zenuwachtig?

‘In het begin wel. Er is tijdsdruk. Dan lopen er drie juryleden rond die op je vingers kijken. Maar toen ik eenmaal bezig was, vielen de zenuwen weg. Alsof ik gewoon aan het werk was. Wat ook helpt: de lotuspatiënten zijn zo goed dat je er gemakkelijk in mee kunt gaan.’

Wat vond je lastig om te doen?

‘Zelf loop ik nu stage op een beschouwende afdeling. Met deze chirurgische casussen had ik nooit ervaring. Ik moest me dus goed voorbereiden en de protocollen bijvoorbeeld kennen. Bij de heup-ok hoor je als verpleegkundige bijvoorbeeld te weten wat een patiënt moet kunnen om na de operatie naar huis te mogen. Je moet daarover vragen kunnen beantwoorden. Maar ik kwam geen lastige situaties tegen. Ik had me denk ik genoeg voorbereid.’

Nog wat bijgeleerd?

‘Zeker. Je leert heel veel. Voor mij was het interessant om op andere afdelingen rond te kijken. Een chirurgische afdeling betekent een heel andere manier van werken dan de beschouwende afdeling waar ik nu stage loop. Zo kom je erachter wat je ligt. Het chirurgische blijkt me goed te liggen. Toevallig had ik al gesolliciteerd op bij de afdeling urologie en gynaecologie. Daar mag ik in juli beginnen als ik tenminste slaag voor mijn examen.’

Als beste leerling kun je nou toch niet meer zakken?

‘Dat zou wel heel raar zijn, ja.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.