Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Signaleringsbox voor verzorgenden bij palliatieve zorg

Het Integraal kankercentrum Nederland (IKNL) heeft een denk- en werkmethode ontwikkeld voor verzorgenden die betrokken zijn bij palliatieve zorg.

De methode helpt bij het signaleren, interpreteren en verwoorden van de zorgproblemen die het meest bij palliatieve patiënten voorkomen, zoals pijn, klachten van de mond, misselijkheid en vermoeidheid.

 

Thuiszorg en in zorginstelling 

De methode is vastgelegd in een box met twee mappen die ‘Signalering in de palliatieve fase’ wordt genoemd, en is voor verzorgenden in alle situaties te gebruiken: thuis, maar ook in een verpleeghuis of verzorgingshuis. Door de methode toe te passen, kunnen zij makkelijker in gesprek gaan met de patiënt over de ervaren klachten, maar kunnen zij ook beter hun bijdrage aan een multidisciplinair overleg of zorgleefplanbespreking voorbereiden en/of inbrengen.

 

Kwaliteit verbeteren

Gedachte achter de box is dat verzorgenden vaak als eersten een verandering in conditie, ADL-activiteiten of gedrag van een patiënt zien. Als deze veranderingen goed in kaart worden gebracht én op duidelijke wijze worden doorgegeven aan bij voorbeeld een arts, kan het de algehele kwaliteit van de zorg verbeteren. De mappen in de box kunnen daarbij helpen.

 

Bron: Paliatieve Zorg.nl

Auteur: Redactie TVVonline

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.