Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Sinds ik in de zorg werk, ben ik bang om te braken’

Sinds ik in de zorg werk, heb ik opeens last van emetofobie (angst om te braken) en dat is ontzettend lastig als je in een verpleeghuis werkt. Kan ik hier vanaf komen, of betekent dit dat ik uit de zorg moet?
emetofobie.jpg

Ronald Geelen, verpleeghuispsycholoog: ‘Emetofobie is extreme angst om over te geven, vaak en vooral in situaties waar je niet zomaar weg kan. Het is goed dat je raad vraagt, want (ook) deze angst leidt tot allerlei mijdingsgedrag en gaat zich steeds dieper nestelen in je werk en privéleven. De spanning kan misselijkheid geven en daarmee de braakangst versterken. Er bestaan effectieve behandelvormen. De behandeling kan bestaan uit het je geleidelijk blootstellen aan de prikkel die angst geeft, ontspanningsoefeningen, aan de slag gaan met allerlei gedachten rondom overgeven en EMDR (een kortdurende, intensieve therapievorm). Soms worden ook medicijnen ingezet. De huisarts kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Of kijk op: www.stichtingemetofobie.nl. Kortom: je kunt er vanaf en gelukkig hoef je daarvoor niet uit de zorg!’

Deze vraag en antwoord staan in Tijdschrift voor Verzorgenden, hét vakblad voor verzorgenden in de ouderenzorg. Klik hier voor een abonnement >>

1 REACTIE

  1. Impliciet wordt hier medegedeeld dat het personeel in een verpleeghuis regelmatig over de nek gaat, dus het is reuze onhandig dat je angst hebt om te braken.
    Afijn, wederom een volstrekt raadselachtig artikel,maar dat maakt de Nursing zo boeiend en interessant om te lezen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.