Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slaappil voor patiënt: wel of niet doen?

Wanneer een patiënt niet kan slapen, vraagt hij nogal eens om een ‘slaappilletje’. Niet te snel doen, adviseert Pascal Borzée, hoofdverpleegkundige in het centrum voor slaap- en waakstoornissen in UZ Leuven.
Slaappil voor patiënt: wel of niet doen?

Want het ideale slaapmiddel bestaat helaas nog niet. Benzodiazepinen zijn zeker effectief, ze zorgen ervoor dat de patiënt sneller inslaapt.  Maar de slapeloosheid blijft. De volgende dag kan de patiënt opnieuw niet inslapen en heeft weer een slaappil nodig. Chronisch slaapmiddelengebruik kan een gevolg zijn.  ‘Slaapmedicatie is vaak verslavend’, zegt Borzée.

Oorzaak
Geef de patiënt dus niet te snel slaapmedicatie. ‘Beoordeel eerst of het voorschrijven van slaapmedicatie werkelijk nodig is. Heeft de slapeloosheid geen andere oorzaak?’, aldus Borzée. Kies je uiteindelijk toch voor slaapmedicatie, realiseer je dan dat deze bij iedere patiënt verschillend werkt. Controleer daarom altijd de werking(sduur) van het medicijn en de bijwerkingen.  ‘Zorg ervoor dat de patiënt zonder slaapmedicatie naar huis gaat’, zegt Borzée. Lukt dit niet omdat de hospitalisatieperiode bijvoorbeeld kort is, zorg dan voor de instelling van een afbouwschema. ‘De verpleegkundige heeft de taak om de arts hierop te wijzen. Bekijk samen met de arts welk afbouwschema geschikt is, dat verschilt per patiënt. Zorg er ook voor dat de eventuele thuiszorg op de hoogte is van het afbouwschema.’

Deze tekst komt uit het artikel ‘Goede nachtrust begint bij verpleegkundige’, Nursing juli/augustus 2011, p. 34-38. Auteur van dat artikel is Marloes Oelen, redactie Nursing.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.