Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

App vervangt dubbelcheck verpleegkundige

Steeds meer instellingen gebruiken slimme, digitale oplossingen om de dubbele medicatiecontrole te doen. Zoals via de zogenaamde Medicatie Controle App. Aan de hand van deze app is de medicatiecontrole gemiddeld in drie minuten afgehandeld.
collega's smartphone AM_20120615_6925.jpg
Verpleegkundige met smartphone Foto: Arno Massee

Het dubbelchecken in het kader van High Risk Medicatie is serious business, zowel in het ziekenhuis als in de thuiszorg. Daarom maken steeds meer instellingen gebruik van slimme, digitale oplossingen om de dubbele medicatiecontrole te doen. Zoals via de medicatiescanner, of een speciale app. Verpleegkundigen Jos Kaldenhoven, Verpleegkundig Thuiszorg Technologie (VTT)-team bij Vivent Thuiszorg Den Bosch, en Martijn van de Moosdijk, longafdeling MC Zuiderzee, Lelystad, werken met de Medicatie Controle App van Boomerweb. 

Hoe werkt het? 
Voorheen gebeurde de dubbele controle van medicatie vaak op basis van vertrouwen. ‘Iemand kwam met sticker of ampul naar je toe,’ vertelt Martijn. ‘Dan checkte je de naam van de patiënt, de dosering en het medicijn. Maar níet de medicatieopdracht, niet waar het mee werd opgelost, niet de toedieningssnelheid, en ook niet of het aan de juiste patiënt gegeven werd.’ Gebruik je de app, dan moet dit allemaal wel, het systeem vraagt namelijk overal foto’s van: van de medicatieopdracht, van de uitgeschreven sticker en de ampul, een foto van het middel van oplossing, en je moet een berekening meesturen.

Martijn: ‘Heb je alle foto’s gemaakt, meestal zes in totaal, dan verstuur je de opdracht en krijgen je directe collega’s de melding binnen in de vorm van een pushbericht. De collega kan ervoor kiezen de controle op te pakken, of om het te laten gaan als ze op dat moment geen tijd heeft. Als niemand het binnen 30 seconden heeft gecheckt, wordt het automatisch doorgestuurd naar de zorgcentrale, die elders in het land zit. Daar moet de opdracht binnen 5 minuten worden opgepakt. Gebeurt dit niet, dan krijg je de opdracht terug en moet je hem opnieuw ter controle aanbieden. Maar dat laatste gebeurt eigenlijk nooit. Uit een evaluatie bleek onlangs dat de opdrachten gemiddeld binnen drie minuten zijn opgepakt en beantwoord door de zorgcentrale’.

Als de medicatie is goedgekeurd via de app, kan de verpleegkundige de medicatie daadwerkelijk toedienen. Als de foto’s worden afgekeurd, wordt het proces herhaald. Bij Jos Kaldenhoven in het VTT-team gaat het ongeveer op dezelfde manier. De opdracht gaat eerst naar een verzendlijst van directe collega’s. Reageert niemand binnen 30 seconden, dan gaat het naar de zorgcentrale.

Update app
In Nederland werken inmiddels rond de tachtig instellingen met de Medicatie Controle App. In de pas geüpdatete versie zitten ook alle medicatieprotocollen, wordt een onderscheid gemaakt tussen de niveaus van medewerkers die de beoordeling doen, kunnen koppelingen met apothekers gemaakt worden voor elektronische toediening registratie en het scannen van barcode waardoor het controleproces nog gemakkelijker verloopt. Ook kan in de update naast een controleur ook een arts of apotheker geconsulteerd worden als dat nodig is. Voor meer informatie: www.boomerweb.nl

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Het lijkt een aardig idee, er wordt vanuit gegaan dat iedereen een smartphone heeft, er vindt heel wat discussie plaats dat prive telefoons niet op het werk gebruikt moeten worden. ( elke handeling, schermbeveiliging / inloggen telefoon, foto maken, handen wassen, volgende handeling etc) de telefoons zijn nu vaak al vies, dat wordt nog wel wat meer.
    Prive telefoon is prive, ik en met mij velen, willen niet dat elke collega je prive mobiel nummer kent, dat is hier voor essentieel.
    materialen die je voor je werk nodig hebt verstrekt de werkgever, daar zorg je niet prive voor.
    op het moment dat je prive telefoon in werk gebruikt wordt moet hij ook aan de strenge veiligheidseisen (ICT) voor de zorg voldoen.
    Dagje werken, 40 medicijnen klaargemaakt, 240 foto's deleten?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.