Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Snel meer duidelijkheid over knelpunten Wet zorg en dwang’

Deze zomer wordt meer duidelijk over de taken van verpleegkundigen binnen de nieuwe Wet zorg en dwang. Ook gaan zorgverleners en cliënten meebeslissen over wanneer sprake is van onvrijwillige zorg.

Dat belooft minister Hugo de Jonge van VWS in een roadmap waarmee hij het werkveld wil helpen met de implementatie van de Wet zorg en dwang (Wzd). In de roadmap legt de minister uit welke handvatten er komen en hoe het overgangsjaar 2020 er ongeveer uit zal zien.

Rol verpleegkundigen

De Wzd vervangt vanaf 1 januari 2020 in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg de Wet Bopz. De nieuwe wet regelt de rechten van mensen met een verstandelijke beperking en mensen met een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie) die onvrijwillige zorg krijgen. Beroepsverenigingen en bracheorganisaties hebben gepleit voor uitstel van de Wet zorg en dwang, onder andere omdat volgens hen niet duidelijk is hoe onvrijwillige zorg thuis moet worden toegepast en wat dat voor teams wijkverpleging betekent. De minister wil geen uitstel, hij ziet 2020 als een overgangsjaar voor de Wzd. Hij komt dus later deze zomer wel tegemoet aan zorgen over het toepassen van onvrijwillige zorg en de rol van verpleegkundigen en andere zorgverleners.

Onvrijwillige zorg is zorg waar de cliënt of de vertegenwoordiger niet mee instemt, of waar de cliënt zich tegen verzet. Er zijn tot nu toe negen vormen van onvrijwillige zorg vastgesteld, die de komende maanden samen met zorgprofessionals en cliënten worden uitgewerkt. Lees welke vormen van onvrijwillige zorg er zijn en lees ook over andere veranderingen die de Wzd meebrengt.

Handreikingen

In de roadmap geeft de minister ook een overzicht van hoe andere knelpunten worden aangepakt. Er worden diverse handreikingen ontwikkeld, voor het toepassen van onvrijwillige zorg, het zoeken naar alternatieven en het signaleren van verzet. Volgens de minister zijn van de meeste handreikingen de concepten af.

Andere plannen

Ook gaan partijen samen bekijken hoe ze kunnen zorgen voor voldoende zorgverantwoordelijken en Wzd-functionarissen. De zorgverantwoordelijke moet toestemming geven voor onvrijwillige zorg en de maatregel in het zorgplan vastleggen, de Wzd-functionaris beoordeelt het zorgplan en houdt toezicht. Veel beroepsverenigingen vrezen dat uitvoeren van de Wzd lastig wordt omdat er onvoldoende artsen of andere beroepsbeoefenaren zijn die deze taken op zich kunnen nemen. VWS maakt daarom met beroepsverenigingen een plan van aanpak. Nog een belofte van de minister is dat de inspectie tijdens het overgangsjaar 2020 alleen gaat handhaven als de kwaliteit en veiligheid van zorg in gevaar komen.

Wat betekent de nieuwe Wet zorg en dwang voor de praktijk? Nursing zette onderzoeken op een rij en vroeg wijkverpleegkundigen naar hun ervaringen met vrijheidsbeperkingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.