Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Sociale wijkteams zijn duurder dan gedacht

Sociale wijkteams leiden niet tot minder professionele zorg. Dat blijkt uit een rapport van het CPB. Volgens Jos de Blok van Buurtzorg komt dat door het grote aantal zorgprofessionals in de teams. Het CPB verklaart het anders.
sociale wijkteams
(Afbeelding: Pixababy)
In de meeste gemeenten is het aantal doorverwijzingen naar professionele zorg over de periode 2015-2017 toegenomen. Maar in gemeenten met wijkteams is het aantal doorverwijzingen in deze periode met veertien procent harder gestegen dan in gemeenten zonder wijkteams. Het is een onverwacht effect, omdat het juist de bedoeling was dat de sociale wijkteams de toestroom zouden beperken. Door de aandacht op de patiënt en zijn omgeving te leggen, zou de vraag naar professionele zorg moeten afnemen. Dit staat in de recente publicatie van het Centraal Planbureau (CPB).

Toegenomen zorg

Vooral in gemeenten waar wijkteams (deels) bestaan uit zorgprofessionals in dienst van een zorgaanbieder neemt doorverwijzing naar de professionele zorg toe. Met hun plek in het wijkteam hebben deze professionals een belangrijke stem over wie in aanmerking komt voor deze zorg. In gemeenten zonder wijkteams zijn het meestal wmo-consulenten, werkzaam bij een gemeentelijk wmo-loket, die over de toegang gaan. Mogelijk houden zij meer rekening met de kosten voor de gemeente dan de zorgprofessionals.

Een andere reden kan zijn dat wijkteams beter in staat zijn om verborgen problematiek boven water te krijgen, wat heel waardevol kan zijn, aldus het CPB. Als hierdoor het aantal doorverwijzingen stijgt, kan dat zelfs wenselijk zijn, ondanks de hogere kosten die hiermee gepaard gaan.

Kritiek op wijkteams

Jos de Blok verklaart de kostenstijging door de opzet van sociale wijkteams. Zo zegt hij tegen Zorgvisie: ‘Als je verschillende disciplines bij elkaar zet, kijken ze allemaal op hun eigen manier naar een probleem. Daar ontstaan de doorverwijzingen. Je vindt altijd wel een probleem waar je wat mee kunt. De vraag is of het nodig is. Veel vragen zijn eendimensionaal en kunnen door een professional worden opgepakt. Je hebt echt geen multidisciplinair overleg nodig. Als je het samen over een vraag gaat hebben, leidt dat over het algemeen tot een problematisering van de vraag. (…) Ik heb veel vragen bij de effectiviteit van de wijkteams.’

Tips voor minder zorg

Als gemeenten de doorverwijzing naar professionele zorg willen beteugelen, kunnen ze volgens het CPB alleen de zwaarste (meervoudige) hulpvragen door een wijkteam laten oppakken; alle andere hulpvragen kunnen door een wmo-loket worden afgehandeld. Een andere mogelijkheid is om aanbieders geen rol te geven in het wijkteam. Ook een goede monitoring van het indicatieproces kan helpen om het aantal doorverwijzingen naar maatwerkvoorzieningen te beperken.
Het onderzoek richtte zich alleen op de kosten. De patiënttevredenheid en de zorgzwaarte van de patiënten is niet gemeten.

1 REACTIE

  1. Jos de Blok heeft helemaal gelijk, we kijken allen verschillend naar de problemen en we vinden allemaal iets. Dat vergroot het probleem en de daarbij horende oplossing wordt ook groter. Richt je op een antwoord en oplossing . Denk klein en oplossings gericht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.