Toegenomen zorg
Een andere reden kan zijn dat wijkteams beter in staat zijn om verborgen problematiek boven water te krijgen, wat heel waardevol kan zijn, aldus het CPB. Als hierdoor het aantal doorverwijzingen stijgt, kan dat zelfs wenselijk zijn, ondanks de hogere kosten die hiermee gepaard gaan.
Kritiek op wijkteams
Jos de Blok verklaart de kostenstijging door de opzet van sociale wijkteams. Zo zegt hij tegen Zorgvisie: ‘Als je verschillende disciplines bij elkaar zet, kijken ze allemaal op hun eigen manier naar een probleem. Daar ontstaan de doorverwijzingen. Je vindt altijd wel een probleem waar je wat mee kunt. De vraag is of het nodig is. Veel vragen zijn eendimensionaal en kunnen door een professional worden opgepakt. Je hebt echt geen multidisciplinair overleg nodig. Als je het samen over een vraag gaat hebben, leidt dat over het algemeen tot een problematisering van de vraag. (…) Ik heb veel vragen bij de effectiviteit van de wijkteams.’
Tips voor minder zorg
Als gemeenten de doorverwijzing naar professionele zorg willen beteugelen, kunnen ze volgens het CPB alleen de zwaarste (meervoudige) hulpvragen door een wijkteam laten oppakken; alle andere hulpvragen kunnen door een wmo-loket worden afgehandeld. Een andere mogelijkheid is om aanbieders geen rol te geven in het wijkteam. Ook een goede monitoring van het indicatieproces kan helpen om het aantal doorverwijzingen naar maatwerkvoorzieningen te beperken.
Het onderzoek richtte zich alleen op de kosten. De patiënttevredenheid en de zorgzwaarte van de patiënten is niet gemeten.
Jos de Blok heeft helemaal gelijk, we kijken allen verschillend naar de problemen en we vinden allemaal iets. Dat vergroot het probleem en de daarbij horende oplossing wordt ook groter. Richt je op een antwoord en oplossing . Denk klein en oplossings gericht.