Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Speciaal kluisje moet medicijnverspilling voorkomen

Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is een proef gestart om de verspilling van dure medicijnen tegen te gaan.
Weckpot met gekleurde pillen
De proef wordt gedaan met een medicijn dat 6000 euro per kuur van 21 pillen kost (Foto: Arno Massee)

Patiënten krijgen een soort kluisje mee, de ‘Meds Safe’, waarin medicijnen op de juiste temperatuur in worden bewaard. Door een knop in te drukken haalt de patiënt de benodigde pil eruit, de rest blijft goed bewaard in het kastje. Zo kunnen de medicijnen, mochten ze niet meer nodig zijn, worden teruggebracht naar een apotheek. Dit komt in de praktijk regelmatig voor, bijvoorbeeld in verband met overlijden of de overstap naar een ander medicijn.


Is jouw medicatiekennis up-to-date? Kom naar de Dag van de Medicatieveiligheid op 2 juni 2021.

De Meds Safe wordt in het ETZ in eerste instantie ingezet bij lenalidomide (Revlimid®), een immunosuppresivum dat wordt ingezet bij o.a. de ziekte van Kahler. Lenalidomide kost 6000 euro per kuur van 21 pillen. Het ziekenhuis doet de proef onder meer in samenwerking met zorgverzekeraar VGZ. Momenteel wordt volgens VGZ jaarlijks ongeveer voor 100 miljoen euro weggegooid aan pillen die de patiënt niet meer nodig heeft.

Chip in medicijndoosje

Ook het Radboudumc is betrokken bij het project. Het ziekenhuis in Nijmegen heeft het tegengaan van medicijnverspilling al jaren hoog op de agenda staan. Samen met drie andere ziekenhuizen is het Radboudumc nu bezig met een proef om medicijnen die patiënten thuis overhouden opnieuw uit te geven.

In de proef van het Radboudumc wordt in de verpakking van dure oncologische medicijnen een chip geplaatst die de temperatuur registreert. De verpakking wordt vervolgens verzegeld. Als de patiënt medicatie overhoudt, worden de verzegeling, de bewaartemperatuur en de houdbaarheidsdatum gecontroleerd. Medicijnen die aan alle kwaliteitscriteria voldoen, worden aan een andere patiënt die hetzelfde medicijn nodig heeft verstrekt.

1 REACTIE

  1. Zolang het middel niet duurder is dan de kwaal .. wel alles rekenen, zoals het extra vervoer (milieubelasting?) van en naar de apotheek.
    Een verstandig uitgifte beleid zou de eerste stap moeten zijn, kan al veel helpen.. (aspirine cardio kan makkelijk voor een jaar meegegeven worden, kost dan amper 9 euro. Nu kost iedere uitgifte 6euro80, en dat dus 4x/jaar) En geef dan een pot met 370 tabletten erin en één gebruiksaanwijzing, nu heb je voor iedere maand een doosje (30st) mét bijsluiten én doordrukstrip .. heel veel afval voor een paar tabletjes ..
    Ik denk dat er in Nederland heel veel meer aspirine dan Revlimid over de toonbank gaat ..

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.