Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Speciaal team helpt patiënt met AB-iv na ontslag

Patiënten van het Radboud MC die met intraveneuze antibiotica naar huis gaan, kunnen voortaan rekenen op specialistische begeleiding. Een team met daarin twee verpleegkundig specialisten gaat de AB-behandeling thuis coördineren.
Verpleegkundige legt een infuus aan

Het zogenaamde OPAT-team (Outpatient Parenteral Antimicrobial Therapy) moet complicaties en heropnames voorkomen, en de ligduur verkorten door een snellere doorstroom naar de thuiszorg. Het team is in het leven geroepen omdat het ziekenhuis merkte dat er verbeteringen mogelijk waren. Zo werden soms middelen of doseringsschema’s voorgeschreven die niet haalbaar zijn bij de patiënt thuis, en wisten patiënten en verpleegkundigen in de wijk niet bij wie ze met vragen terecht konden.

Advies en voorlichting

Het team bestaat uit twee verpleegkundig specialisten infectieziekten, een infectioloog, een ziekenhuisapotheker en een transfermedewerker. De verpleegkundig specialisten geven advies aan behandelaars over de keuze van de antibiotica, leggen contacten met de thuiszorg en de apotheek. Ze geven voorlichting aan patiënten om complicaties thuis te voorkomen en zijn aanspreekpunt voor de thuiszorg.

Positief

In Engeland zijn OPAT-teams in ziekenhuizen sinds een aantal jaar gangbaar. Ook in België ontstaan steeds meer van deze teams. Recent onderzoek van het UZ Leuven laat zien dat de effecten positief zijn: een afnemende ligduur doordat patiënten eerder met ontslag kunnen, geen heropnames en een hoge patiënttevredenheid. Vanuit het Radboud MC gaan jaarlijks zo’n 250 patiënten met intraveneuze antibiotica naar huis.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.