Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Speciale bed-kap moet patiënt beter laten slapen

Het Zwolse Isala ziekenhuis test op dit moment een speciale bed-kap die geluid en licht dempt, met als gewenst effect dat opgenomen patiënten beter slapen.
De kap helpt de patiënt bij het blokkeren van omgevingsprikkels. Foto: Isala

De kap, ontworpen door Micro-Cosmos, werd eerder al getest in het St Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Radboudumc. In het Isala ziekenhuis wordt de kap nu getest door patiënten op de neurologie, bij uitstek een afdeling waar veel patiënten last hebben van omgevingsprikkels.

Volgens de makers kan de verpleging kan de kap eenvoudig naast het bed zetten en de patiënt kan hem zelf naar beneden doen. Volgens leidinggevende Inge Mars in een bericht op Isala.nl zijn de eerste ervaringen positief. Patiënten geven aan dankzij de kap een goede nacht te maken na meerdere nachten slecht slapen.

Rouleren

Isala test de kap tot en met januari en rouleert iedere twee weken tussen verschillende afdelingen. Op die manier krijgen onderzoekers veel informatie over voor wie de kap het meest geschikt is. Verwacht wordt dat de kap vooral zijn werk doet bij langere opnames en bij verwarde patiënten.

Vallen voorkomen

De kap die inmiddels op de afdelingen getest wordt, is alweer een verbeterde versie. Mars: ‘Wat wel handig zou zijn, is dat een volgende versie in hoogte verstelbaar is. Wij gebruiken ook wel de bekende bed-tenten op de afdeling. Die moeten voorkomen dat mensen uit bed vallen. Ik vraag mij af of deze kap patiënten misschien zo rustig kan maken dat zo’n tentbed niet meer nodig is.’

Bron: Isala.nl

2 REACTIES

  1. Het lijkt mij erg prettig wanneer patienten hierdoor beter zullen slapen. Ik heb zelf nog geen ervaring met een bedkap. Hierdoor rijzen er een paar vragen bij mij. Is het bijvoorbeeld van een hard materiaal? Stoten mensen bij het wakker worden niet hun hoofd? En als verpleegkundige check ik vaak in de nacht even of iemand ‘slaapt/rustig ligt’, kun je makkelijk zicht op de patiënt krijgen met deze kap?

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.