Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Stageplekken verpleegkunde nog altijd schaars

De opleiding tot mbo-verpleegkundige hoort bij de slechtst scorende opleidingen in het mbo-onderwijs als het gaat om het vinden van een stageplek, zo blijkt uit de meest recente stagecijfers van de mbo-opleidingen verpleegkunde.
fo.11. sonde vpk.jpg
Stagiaire in het ziekenhuis krijgt uitleg van een collega Foto: Wim van Ophem

Opleidingen beperken de instroom, schrappen eerstejaars- of ziekenhuisstages. Of sturen hun studenten de grens over. Dat blijkt uit interviews in een artikel in Nursing maart, die eind deze week verschijnt.

Stageplekken in de verpleging
De Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven verzamelde de cijfers voor het mbo-onderwijs en publiceerde deze op de website ‘Kansen op stage’. Deze kansen verschillen per regio; in de regio noord zijn die het slechtst, in de rest van Nederland zijn ze iets beter, maar nog altijd matig. Het tekort aan stageplekken heeft verschillende redenen, vertelt een woordvoerster van de MBO Raad in gesprek met Nursing. Bezuinigingen zijn een verklaring, maar om die reden minder stagiaires opleiden is heel onverstandig, vertelt ze er gelijk bij. ‘In tijden van crisis zouden werkgevers juist meer moet opleiden, zodat straks als de arbeidsmarkt weer aantrekt er voldoende opgeleiden zijn.’

Mbo’ers moeten concurreren met hbo’ers

Dan speelt voor mbo’ers ook een rol dat ze moeten concurreren met hbo’ers. In de thuiszorg klagen werkgevers dat ze het te druk hebben om stagiaires te begeleiden2. In de wijkverpleging is vaak sprake van 1-op-1-begeleiding. Tot slot is er de afgelopen jaren een run geweest op de verpleegkundeopleidingen. Ook dat heeft het aantal stageplekken onder druk gezet. 

Studentenstop of numerus fixus verpleegkunde
De hbo-v-opleidingen hebben nu bijna allemaal een studentenstop ingesteld, vanwege de massale toeloop op de verpleegkundeopleidingen van een aantal jaren terug. Opleidingen pikken in selectierondes de meest geschikte studenten eruit. Loten mag namelijk niet meer in het hoger onderwijs. Veel mbo-v’s kennen inmiddels vanwege de stageproblematiek net als de hbo’s een instroombeperking. Bij te veel plekken wordt door sommige opleidingen geloot, zoals bij De Friese Poort en het ROC van Twente. Bij andere, zoals bij het ROC Tilburg, gaat het op volgorde van aanmelding. Dan zijn er opleidingen, zoals ROC Leiden, die de leerlingen een rekentoets, taaltoets en persoonlijkheidstoets afnemen, al dan niet gecombineerd met een intakegesprek.  Ook veel mbo-v-opleidingen aan de roc’s hebben een rem gezet op het aantal opleidingsplekken.

De Rotterdamse Selma Koedood (18) heeft gelukkig wel een stageplek gevonden. Lees haar blog over de rollercoaster van de eerste stagedag.Lees meer>>

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.