Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

‘Stomen bij verkoudheid gevaarlijk’

Stomen ter verlichting van verkoudheidsklachten is ineffectief en gevaarlijk. Niet meer doen, adviseert kinderarts Martin Baartmans van het Maastad Ziekenhuis te Rotterdam.
'Stomen bij verkoudheid gevaarlijk'

Veel mensen, vooral kinderen, lopen brandwonden op als ze bij een verstopte neus boven een badje met heet water stomen. Het teiltje met kokend water kiepert nogal eens om. Huisartsen raden het stoombad echter geregeld aan bij een verkoudheid, neus- en bijholteontsteking.
Kinderarts Martin Baartmans bestudeerde cijfers van de drie brandwondencentra en een analyse van het Letsel Informatie Systeem (LIS) van Consument & Veiligheid. De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen.

Brandwonden
De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum. Meer dan de helft van hen is jonger dan zestien jaar. Een deel van de slachtoffers moest huidtransplantaties ondergaan. Negen kinderen hadden hun geslachtsdelen zo verbrand dat zij een urinekatheter kregen. Daarnaast komen er jaarlijks dertig tot tachtig patiënten op de eerste hulp terecht voor behandeling.

Door: redactie Nursing

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Niet algemeen bekend is dat brandwonden ontstaan door hete stoom en heet water meestal erger zijn dan die van b.v. heet frituurvet. Dit laatste is namelijk wel warmer dan kokend water maar heeft veel een geringere warmte-inhoud en daardoor een geringere thermische energie-overdracht bij morsen.
    Hoezo overdreven? Mensen kennen het gevaar van kokend water niet.

  3. inderdaat erg overdreven als je bang bent dat je kind het schaaltje omkiepert neem dan een steel pannetje ,en hou het dan vast ,het is ongeveer 5 minuten en dan is het wel gedaan met het stomen ,en je hebt al voor niet te veel geld een stoom apparaat dat op 230 volt werkt, dus stomen maar ,het kan verlichting geven ,en ja ,wel even uit kijken niet te veel en te sterke menthol gebruiken als je kind gaat stomen

  4. Jeetje, wat overdreven zeg! Over het stomen zelf staat hier niks, alleen over brandwonden. Maar het gaat hier niet om klunzigheid maar over het stomen zelf! Dan kun je net zo goed geen thee meer drinken als je keelpijn hebt, want ja wie weet gooi je het kokende water wel over je voeten heen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.