Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Studenten hbo-v: ‘Wijkzorg erg betekenisvol, maar niks voor mij’

Om meer hbo-v’ers in de wijk te krijgen, moet de beeldvorming over wijkverpleegkunde bij eerstejaars studenten al veranderen. Dat zegt onderzoeker en hogeschooldocent Margriet van Iersel.
Beeldvorming over wijkverpleging
'Studenten verpleegkunde zien niet dat juist in de wijk complexe zorg verleend wordt' (foto: Arno Massee).

Van Iersel publiceerde onlangs haar nieuwste onderzoeksresultaten over beeldvorming van wijkverpleegkunde onder eerstejaars hbo-v. Bijna 1300 studenten van zes hbo-v’s uit heel Nederland werden uitgenodigd om deel te nemen; 1058 deden dit daadwerkelijk. Studenten denken in ziekenhuizen complexere en gevarieerdere zorg te kunnen leveren en zien wijkverpleegkunde als een werkveld met een lage status. Wel vinden zij wijkverpleegkunde betekenisvol en belangrijk, maar niet aantrekkelijk of interessant als werkgebied voor zichzelf.

Van de deelnemende studenten zou 71,2 procent liefst kiezen voor een ziekenhuisstage en 5,4 procent voor een thuiszorgstage, blijkt uit het onderzoek. Verrassend?
‘Ik ben niet verrast over de uitkomsten, maar het blijft me wel verbazen hoe weinig we eigenlijk weten over wat de loopbaankeuze van verpleegkundestudenten in die vier jaar studie beïnvloedt. Ik meet al enkele jaren de stagevoorkeuren van eerstejaars studenten en zie daarin weinig beweging. Uit dit onderzoek blijkt dat eerstejaars graag een uitdagende stage willen waarin ze complexe zorg kunnen leveren, afwisseling in het werk hebben en veel mogelijkheden om zich te ontwikkelen als zelfstandig verpleegkundige. Dat associëren ze met ziekenhuiszorg, terwijl thuiszorg in de praktijk veel beter aansluit bij die wensen. Op een ziekenhuisafdeling tref je meestal één patiëntengroep, waaronder ook veel ouderen zoals in de thuiszorg, en voer je vaak dagelijks dezelfde handelingen uit. Hoe krijg je dat beeld dat studenten hebben ziekenhuiszorg en thuiszorg nu realistischer? Ik hoop dat we met dit onderzoek nieuwe sleutels in handen hebben om iets aan die beeldvorming te doen.’

Waar denk je dan aan?
‘Een grote rol is weggelegd voor opleidingen. Begin al op open dagen: vertel aankomende studenten dat ze niet per se een ziekenhuisstage zullen lopen. Het curriculum van hbo-v’s is met het nieuwe opleidingsprofiel al meer op de wijk en ketenzorg gericht, dat zal ook langzaam vruchten gaan afwerpen. Het belangrijkste is een positieve stage-ervaring in de thuiszorg. Daar wringt nu de schoen, omdat er een tekort is aan wijkverpleegkundigen en daarmee ook aan de juiste rolmodellen. Die vicieuze cirkel moet doorbroken, daar buigen we ons nu over. Het maatschappelijke beeld van verpleegkundigen als in het wit in een ziekenhuis, begint langzaam wel meer te verschuiven. Mensen wonen langer thuis, de rol van de verpleegkundige wordt breder. Je zou ook wensen dat de media meedoen. Denk aan een serie over een wijkverpleegkundige met een spannend bestaan, die allerlei avonturen beleeft zoals een Dokter Deen.’

En hoe nu verder?
‘Komende jaren meten we de effecten van het nieuwe curriculum op afstuderende hbo-v-studenten. Kiezen zij vaker voor wijkverpleging, en wát in de stage en opleiding heeft daar invloed op? Ik ben optimistisch, ik denk dat we meer en meer studenten zullen zien kiezen voor de wijk en dat ze daar met het nieuwe curriculum erg goed voor zijn toegerust.’

2 REACTIES

  1. Hallo allen,
    Ik ben een wijkverpleegkundige en opgeleid op een opleidingsafdeling van de thuiszorg, onder andere. Helaas blijft het beeld van de thuiszorg bij velen inderdaad anders dan in het de praktijk werkelijk is. In de reactie van henriette blijkt dit ook, er is niet meer te beleven in een ziekenhuis dan in de thuiszorg. Het werk sluit inderdaad aan op de beschreven wensen, wel moet de leerling/ stagiair leren omgaan met die zelfstandigheid en de zelfverzekerdheid ontwikkelen het vak goed uit te oefenen.
    Hopelijk voor mij en mijn collega’s in de thuiszorg kunnen we een bijdrage leveren aan een betere beeldvorming van de zorg aan huis.
    Groeten Maartje

  2. Lees alle reacties
  3. Dit noem ik wensdenken met een flink paternalistisch sausje. “Ach meisje, jij moet niet voor het ziekenhuis kiezen, de thuiszorg is veel dynamischer hoor”. Daar gebeurt het! Maar ja de werkelijkheid is weerbarstiger, veel leerlingen van de verpleegopleiding weten ook wel dat er in het ziekenhuis veel meer te beleven is. Wat de dames van hogeschool zus of zo vanachter hun toetsenbordje ook zeggen, want die dienen heel andere belangen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.