Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Sucrose werkt niet pijnstillend bij baby’s’

Lang werd gedacht dat baby's sucrose geven voor een prik of bloedafname pijnstillend werkt. Uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in The Lancet blijkt dit nu niet het geval.

Wetenschappers van Oxford publiceerden een onderzoek naar het pijnstillende effect van suikerwater bij baby’s. Het werkt niet, stellen zij.

Onderzoek
20 baby’s kregen sucrose tegen 24 gesteriliseerd water. Daarna volgde een pijnprikkel. Op hersenniveau was er geen verschil in de pijnervaring tussen de twee groepen. Ook de reflexen in het ruggenmerg waren hetzelfde. De baby’s die suiker dronken, vertoonden echter geen pijn in hun gezichtsuitdrukking. Met andere woorden: ze ervaren de pijn wel, maar reageren er minder op.
 
Stoppen met sucrose
De onderzoekers stellen dat sucrose geen effectief middel is voor pijnbestrijding bij baby’s. ‘En dat is verontrustend, omdat meer en meer blijkt dat pijn ervaren in de vroegste levensmaanden zowel op korte als op lange termijn een negatief effect heeft op de neurologische ontwikkeling van het kind,’ aldus professor Rebecca Slater, een van de onderzoekers.

Twijfel
Er is echter wel kritiek op het onderzoek van Slater en consorten. In een reactie op thelancet.com stellen twee Amerikaanse wetenschappers dat de conclusies ‘prematuur’ zijn.

Lees ook: Sucrose werkt ook bij baby’s ouder dan een maand

the lancet.com
Door: redactie Nursing

Meer weten? Word nu abonnee van Nursing

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.