Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Taakherschikking verpleegkundige werkt

Taakherschikking en taakdelegatie tussen artsen en andere beroepsgroepen kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg. Dat concludeert onderzoeksbureau Prismant in een studie naar twintig succesvoorbeelden van taakherschikking en –delegatie.
Taakherschikking verpleegkundige werkt

Een van die successen betreft de taakdelegatie van een kinderlongarts naar twee longverpleegkundigen (ieder 0,4 fte) in de Isalaklinieken te Zwolle. De verpleegkundigen werden ingezet om de wachtlijst voor astmatische kinderen aan te pakken. Deze is verdwenen. Bovendien kon de medicatiedosering door de intensievere begeleiding en inhalatie-instructie met gemiddeld 25 procent worden teruggebracht. Hoewel de verpleegkundigen aanmerkelijk meer tijd besteedden aan de begeleiding, waren de kosten 11% lager, door de lagere salariskosten.

Medicatie
Een moeilijk punt blijft het voorschrijven van medicatie, stelt Prismant in het rapport met de titel Praktijkervaringen met taakherschikking in de zorgsector. Het blijft lastig om binnen de regels van de wet te blijven en daarnaast zelfstandig te functioneren. Het niet mogen voorschrijven van medicatie vormt met name, maar niet uitsluitend, voor de physician assistants en nurse practitioners een belemmering. Dit omdat het voorschrijven van medicatie vaak een logisch onderdeel van hun takenpakket uitmaakt.

Wet BIG
Hoewel minister Hoogervorst voorstelt de Wet BIG aan te passen, zodat verpleegkundig specialisten en physician assistants medicatie mogen voorschrijven, is dat nog niet geregeld. Dit roept regelmatig irritatie op bij de beroepsbeoefenaren die taken overnemen van artsen, maar neemt niet weg dat er altijd wel oplossingen voor gevonden zijn.

Wel voorschrijven
In vrijwel alle gevallen is samen met de artsen het kader bepaald. Wat mag de beroepsbeoefenaar wel voorschrijven en wat niet. Dit kan variëren van het verhogen of verlagen van de dosering van een bepaald medicijn binnen bepaalde marges, tot het voorschrijven van verschillende medicijnen voor een bepaalde patiëntencategorie. Receptenformulieren worden vervolgens, in sommige gevallen blind, getekend door de arts.

Praktijkvoorbeelden
In de Casevignetten taakherschikking staat een korte samenvatting van de twintig praktijkvoorbeelden. Het onderzoek gebeurde in opdracht van de MOBG (Stuurgroep Modernisering Opleidingen en Beroepsuitoefening in de Gezondheidszorg). Soms vinden verpleegkundigen het moeilijk om taken af te staan aan anderen, blijkt uit een evaluatie van functiedifferentiatie in het UMC St Radboud uit Nijmegen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.