Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Tamiflu mogelijk gevaarlijk voor zwangeren


Zwangere vrouwen lopen - net zoals bij de gewone griep - een verhoogd risico op Mexicaanse griep. Het veelgebruikte virusremmende medicijn Tamiflu zou echter gevaarlijk kunnen zijn voor zwangere vrouwen. Daarom kan er voor hen gekozen worden voor de virusremmer Relenza, die minder risico zou inhouden.
Tamiflu mogelijk gevaarlijk voor zwangeren

‘Net zoals in de winter lopen zwangere vrouwen bij deze griep een verhoogd risico om de ziekte te krijgen’, zegt woordvoerder Jan Eyckmans van het Commissariaat Influenza. ‘Bij zwangerschap verlaagt immers de weerstand van de vrouw.’

Vaccineren

Griepcommissaris Van Ranst liet eerder weten dat het voor zwangere vrouwen ‘sowieso geen slecht idee’ is om zich ‘net zoals elke winter’ te vaccineren tegen de gewone griep die er in het najaar aankomt. Zwangere vrouwen die de griep oplopen, hebben ook een verhoogd risico op ernstige complicaties, soms met dodelijke afloop voor zowel moeder als kind. Maar ook het toedienen van virusremmers zoals Tamiflu is niet ongevaarlijk.

Virusremmer Relenza

Wereldwijd doen artsen vooral beroep op de virusremmer Tamiflu bij de behandeling van patiënten met de Mexicaanse griep. In Engeland kiest men voor zwangere vrouwen echter voor het middel Relenza. Deze virusremmer wordt met een respirator ingeademd en circuleert in mindere mate en minder lang in de bloedbaan. ‘Dus kan er ook minder de foetus bereiken’, zegt Eyckmans.

Gazet van Antwerpen

Door: redactie Nursing

Meer over het Nieuwe Influenza A in het dossier H1N1 op nursing.nl

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.