Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Te weinig verzorgenden op veel cliënten is onacceptabel’

Twee verzorgenden, die in de nacht de verantwoordelijkheid dragen voor zo'n 100 cliënten is onacceptabel.
'Te weinig verzorgenden op veel cliënten is onacceptabel'

Dit zegt Jan Klein, hoogleraar Veiligheid in de zorg in het consumentenprogramma Meldpunt! van Omroep Max. Hij zegt dit naar aanleiding van uitspraken van een verzorgende die in het programma anoniem aan het woord komt: ‘Samen met een collega moet ik in de nacht zorgen voor vier verpleeghuisafdelingen, daarnaast zijn we verantwoordelijk voor 85 bewoners uit het verzorgingshuis en in de aanleunwoningen.’  Hoogleraar Klein: ‘Het kan zijn dat er bezuinigd wordt op stafbezetting buiten kantooruren, maar daardoor is het onmogelijk om goed je werk te doen.’

Klik hier om de uitzending van Meldpunt! te bekijken

Meldpunt! verzamelde 89 rapporten van onaangekondigde inspectiebezoeken van IGZ, gedurende een jaar. Een van de belangrijkste conclusies van dit onderzoek is dat 89% van de huizen onvoldoende bevoegd personeel in huis had. Sommige medewerkers bleken zelfs helemaal geen zorgdiploma te hebben, anderen waren onvoldoende bijgeschoold.

‘Voor ons tien anderen’

Ook komen verzorgenden anoniem aan het woord: ‘We hebben onze directie zo vaak verteld dat de werkdruk veel te hoog is. Maar de directie zegt dan dat we niet moeten zeuren, dat we het in de nachtdienst juist goed hebben, met twee medewerkers. Als we de werkdruk niet aankunnen, dan hebben ze voor ons zo tien anderen.’ Klein vindt dit schrijnend:  ‘Dit moet verschrikkelijk zijn voor werknemers. Als je herhaaldelijk een probleem aankaart en de Raad van Bestuur zegt direct: “Als je er een probleem mee hebt, word je ontslagen”, is dat in feite immoreel.’

Tijdschrift voor Verzorgenden krijgt regelmatig vragen van verzorgenden hoeveel verzorgenden er minimaal voor hoeveel cliënten verantwoordelijk mogen zijn. Ze gaan er vaak vanuit dat hier nationaal geldende regels voor zijn.  Jurist Carel van den Bergh: ‘Hier kan ik heel duidelijk over zijn: deze regels bestaan niet. Daarvoor is de volgende reden: als er een regel zou bestaan die zegt dat er minimaal twee verzorgenden op tien bewoners moeten zijn, dan loop je het risico dat veel instellingen deze bodemaantallen gaan hanteren. Terwijl zorg maatwerk is: op sommige afdelingen werkt twee verzorgenden op tien bewoners prima, terwijl dit op andere afdelingen veel te weinig is. Als er dan incidenten plaatsvinden, kunnen instellingen zich niet verschuilen achter de uitspraak: ‘Ja maar we hebben voldaan aan het minimale aantal verzorgenden.’

Aankaarten

Verzorgenden die hun vraagtekens bij de veiligheid zetten raadt Van den Bergh aan om dit bij hun  baas aan te kaarten. ‘Als deze er niks mee doet, ga je naar de baas van je baas, de hele lijn omhoog, totdat je bij de directeur bent. Je kunt een aangetekende brief sturen waarop staat aangegeven dat je in een conflict van plichten terecht bent gekomen -enerzijds de plicht om je aan je arbeidscontract te houden, anderzijds de plicht om goede zorg te kunnen leveren. En dat je jezelf niet aansprakelijk acht als er iets op de afdeling misgaat omdat er te weinig verzorgenden aanwezig zijn om een goede zorg te kunnen waarborgen.’ Tot slot kun je als verzorgende –eventueel anoniem- melding doen bij de IGZ.

 

Vind jij de verantwoordelijkheid wel eens te groot als je voor veel cliënten moet zorg dragen? Laat je reactie hieronder achter!

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wat ik diep triest vind is dat er maar 1 iemand heeft gereageerd. Net alsof we het al heel gewoon vinden.
  Laten we alstjeblieft wel een minimum afspreken met een aanghangsel eraan dat het er meer moeten zijn, indien de zorgzwaarte hierom vraagt. Als bazen vreemd reageren op kritische vragen van de werkvloer moeten ze zelf toch echt eens meelopen op de werkvloer (dan wel met alle soorten diensten en disciplines). Helaas is een deel van de managers niet geinteresseert in wat er leeft op de werkvloer en heeft er ook geen weet van. Hoe triest kan het zijn. Mensenwerk blijft vragen om betrokken, menselijke managers, die niet alleen naar de winstcijfertjes kijken. Minimumkwaliteitseisen stellen die gecontroleerd worden zijn helaas nodig.
  100 mensen verzorgd door 2 mensen. Lieve help wat als er brand uitbreekt. Dan staat heel Nederland straks op zijn achterste benen hoe dit toch heeft kunnen gebeuren.

 3. Wat 40 jaar geleden speelde, speelt nog steeds. Niets veranderd in al die jaren.
  Geen minimum afspreken omdat de werkgever dan aan dat minimum gaat zitten is wel een erg vreemde argumentatie, beter een minimum dan ver ónder dat minimum !! Naast aantallen kan ook zorgzwaarte en werklast meetellen.
  Toen de specialisten onze IC op niveau 3 wilden hebben, was er snel een besluit om aan de normen te voldoen, verviervoudiging van specialisten, assistenten en verpleegkundig specialisten. IC verpleegkundigen voldoet alleen aan de norm indien de inspectie rondloopt … Het kan dus wel, mits bepaalde personen er om vragen.
  (en ook dat is in 40 jaar niet verandert)

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.