Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Te weinig wijkverpleegkundigen om mensen thuis te laten sterven

Er zijn te weinig wijkverpleegkundigen om palliatieve thuiszorg te leveren. Dit blijkt uit een enquête van RTL Nieuws.
Foto: Roos Koole (ANP)

Volgens RTL Nieuws vertellen wijkverpleegkundigen dat ze het verschrikkelijk vinden om cliënten te moeten weigeren. De enquête is ingevuld door 29 ziekenhuizen en 53 hospices. Van hen zegt 22 procent (18 ziekenhuizen en hospices) minstens één keer mee te maken dat patiënten die niet naar huis konden, omdat er geen thuiszorg voor is. Volgens Buurtzorg Nederland directeur Jos de Blok is dit een landelijk probleem. Ook directeur Sonja Kersten van V&VN geeft aan dat er signalen zijn dat thuiszorgorganisaties terminale patiënten moeten weigeren vanwege personeelsgebrek. ‘We bereiken een dieptepunt als je in ons land niet meer thuis kunt sterven omdat er te weinig verpleegkundigen zijn’, aldus Kersten tegen RTL Nieuws.

Over grenzen gaan

De experts geven aan dat wijkverpleegkundigen een groot hart hebben voor mensen die thuis willen overlijden, en hierbij soms over hun eigen grenzen gaan. De Blok: ‘Verpleegkundigen voelen zich verantwoordelijk en vinden het moeilijk om mensen te weigeren.’ V&VN stuurde eerder een brandbrief naar de overheid, waarin zij de noodklok luidt over het tekort aan verpleegkundigen in de thuiszorg. Woordvoerder Lieselot Meelker: ‘De verpleeghuiszorg is door incidenten op de agenda gekomen, dat willen we voor de wijkverpleging voorkomen. Laten we dit probleem nú aanpakken, en niet als er ongelukken gebeuren door het personeelsgebrek.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.