Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekenfilm legt kinderen uit dat ouder dementie heeft

Hoe leg je een jong kind uit wat er gebeurt als papa of mama dementie heeft? Het VUmc Alzheimercentrum heeft een Nederlandse vertaling laten maken van een korte animatiefilm uit Noorwegen.
meemoo.jpg

De film gaat over een meisje met een moeder met dementie. De uil Meemo helpt het meisje als ze zich zorgen maakt over haar moeder. Het filmpje legt in makkelijke taal uit hoe het is als papa of mama dementie heeft. De Nederlandse vertaling en ingesproken stem zijn van Karlijn Pieterse, een oud-medewerker bij het VUmc Alzheimercentrum. Verpleegkundig consulent Freek Gillissen heeft regelmatig kinderen in de basisschoolleeftijd in zijn spreekkamer. Hij merkte dat het lastig is om met deze jonge doelgroep in gesprek te gaan over hoe het is als een van je ouders dementie heeft. Tijdens een bezoek aan collega’s in Noorwegen kwam hij de film Meemo op het spoor. Deze film kan ondersteuning bieden in het gesprek. In de toekomst worden er mogelijk meer ondersteunende en educatieve materialen ontwikkeld voor kinderen.

Jong dementerend

In Nederland hebben ongeveer 12.000 mensen die jonger zijn dan 65 jaar dementie. Dementie op jonge leeftijd begint meestal tussen 40 en 65 jaar. De problemen worden op deze jonge leeftijd vaak niet herkend. Dat leidt tot veel onzekerheid en onbegrip. Gemiddeld duurt het ruim vier jaar voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Je kunt dementie op jonge leeftijd aan een aantal signalen herkennen. Hoe eerder er helderheid ontstaat over de oorzaak van de problemen, hoe sneller er passende hulp gezocht kan worden. 
Klik hier voor 10 signalen van dementie >>

Klik hier om de korte film Meemo te bekijken >>

Tijdschrift voor Verzorgenden is hét vakblad voor verzorgenden in de vvt. Het staat vol achtergrondinformatie en praktische tips, die direct toepasbaar zijn op de werkvloer. 
Klik hier voor een abonnement >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.