Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Officiële cijfers: tekort aan medicijnen afgelopen jaar gestegen

Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2018 sterker gestegen dan het jaar ervoor. Dat meldt apothekersorganisatie KNMP. Minister Bruins wil nu dat groothandelaren en apothekers een medicijnenvoorraad van vier maanden aanleggen.
Medicijntekort

De tekorten in 2016 liepen met drie procent op tot 732 in 2017. Nu is er een stijging van maar liefst 5 procent naar 769. ‘Het is dweilen met de kraan open’, stelt voorzitter Gerben Klein Nulent van de KNMP. ‘Patiënt en apotheker hebben hier dagelijks enorme last van. De patiënt krijgt regelmatig een ander doosje, omdat de apotheker moet uitwijken naar een alternatief. Apothekers hebben er veel werk aan om dit allemaal te regelen.’ De KNMP vreest voor de tekorten in 2019. ‘We weten nog niet hoe de Brexit gaat uitpakken, maar ook hierdoor kunnen problemen ontstaan.’ Voor de apothekersorganisatie brengt KNMP Farmanco de geneesmiddelentekorten in kaart. Indien een geneesmiddel landelijk niet verkrijgbaar is, gedurende minimaal 14 dagen, noteert KNMP Farmanco een nieuw tekort voor het jaarlijkse overzicht.

Voorraad verplichten

Minister Bruins wil nu dat groothandelaren en apothekers een medicijnenvoorraad van vier maanden aanleggen. Grote medicijntekorten zoals die zich de afgelopen maanden hebben voorgedaan zouden daarmee moeten worden voorkomen. Bruins heeft de betrokken partijen woensdag uitgenodigd voor een gesprek. De minister wil de organisaties de kans geven er samen uit te komen, maar als dat niet lukt, wil hij overgaan tot een wettelijke verplichting, aldus de NOS.

Verpleegkundigen en medicijntekorten

Ook verpleegkundigen ondervinden veel hinder van medicijntekorten, ondanks dat er vaak alternatieven beschikbaar zijn. Wijkverpleegkundige Annemieke van Nesselrooij, werkzaam bij Buurtzorg Vianen, heeft er regelmatig mee te maken. Diuretica, pijnstillers, maagzuurremmers, regelmatig verstrekt de apotheek een ander merk dan de patiënt gewend is te gebruiken. De oorzaak is een medicijntekort of de eis van de zorgverzekeraar om een goedkoper middel voor te schrijven.


Meer weten?
Het komt de laatste jaren vaker voor: medicijnen die tijdelijk niet leverbaar zijn, zoals Thyrax® een tijd geleden. Doorgaans zijn er alternatieven beschikbaar, maar toch ondervinden verpleegkundigen en patiënten veel hinder van medicijntekorten. Lees meer in het premium artikel ’Dit middel is niet leverbaar’: oorzaak en gevolg van medicijntekorten’.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.