Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tekort aan verzorgenden in de zomer

Afgelopen zomer was er elke dag onderbezetting in de zorg. Dat stelt beroepsorganisatie NU'91 op basis van klachten van verzorgenden en verpleegkundigen die bij een speciaal meldpunt binnenkwamen.

In de zomerperiode, van 21 juli tot half september, zijn bij NU’91 1050 meldingen binnengekomen uit het hele land en alle sectoren.

 

Veel ggz-meldingen
De meldingen gingen vooral over het feit dat met nog minder personeel of te onervaren/ongeschoolde krachten dezelfde zorg moest worden verleend. De onderbezetting tijdens de zomerperiode blijkt nog steeds het meest nijpend in de verpleeghuizen en ziekenhuizen. Daarnaast waren er dit jaar meer meldingen uit de ggz.

 

Voorbeelden
Een voorbeeld van de meldingen is een 18-jarige toneelschoolstudent die alles wil doen, behalve het wassen van mensen. Zijn eerste taak is het wassen van een vrouw. Achteraf blijkt dat hij gedurende de hele periode voor het hele dagprogramma was ingeroosterd. Een ander voorbeeld is een ggz-instelling waar het enkele keren voorkwam dat een afdeling onbemand bleef. Cliënten moesten terugvallen op personeel van een andere afdeling. Zelfs het 24-uursnummer voor ambulante patiënten was niet bereikbaar.

 

Bron: NU’91

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.