Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Tekort verpleegkundigen loopt hard op’

De Nederlandse zorgsector kampt over een aantal jaar met een personeelstekort van 100 duizend tot 125 duizend medewerkers als zorginstellingen geen extra maatregelen nemen.
Verpleegkundigen wachten op de lift
Verpleegkundigen wachten op de lift

Dat meldt Skipr.nl. Het tekort komt bovenop de duizenden vacatures die nu al openstaan, concludeert onderzoekbureau Berenschot in een vandaag verschenen rapport. Het onderzoek werd uitgevoerd in opdracht van V&VN. ‘De zorg in ons land komt in gevaar als we nu niet intensief gaan samenwerken om de knelpunten aan te pakken’, stelt Sonja Kersten, directeur van de beroepsvereniging.

Verminder administratielast

Om de personeelstekorten aan te pakken zouden werkgevers in de zorg de arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden moeten verbeteren. Ook de roosters zouden volgens Berenschot beter moeten aansluiten op de wensen van medewerkers. De onderzoekers adviseren daarbij om de administratieve rompslomp te verminderen en stagemogelijkheden uit te breiden.

Volgend jaar moet de administratielast voor verpleegkundigen in de wijk al minder zijn. Dat heeft minister Hugo de Jonge (VWS) onlangs beloofd.

‘Geef verpleegkundige meer invloed’

Het bureau adviseert ook om verpleegkundigen en verzorgenden meer invloed te geven op het beleid van de zorginstelling. Daarbij kunnen veel taken die niet direct met zorg te maken hebben doorgeschoven worden naar facilitaire medewerkers. Het gaat bijvoorbeeld om het aanvragen van budgetten, het checken van houdbaarheidsdata, receptiewerk en grasmaaien. ‘Het verschuiven van niet-zorgtaken naar andere professionals dan de verpleegkundige en verzorgende, kan veel lucht geven en de werkdruk op korte termijn verlagen’, aldus Berenschot.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.