Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Temazepam veilig voor COPD-patiënt

Het slaapmiddel temazepam kan veilig gebruikt worden bij patiënten met COPD, ook al heerst vaak de opvatting dat een COPD-patiënt door slaapmiddelen minder goed doorademt.
Temazepam veilig voor COPD-patiënt
Foto: Arno Massee

Dat blijkt uit promotieonderzoek door longarts in opleiding Gerben Stege, die gisteren promoveerde aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Slaapklachten bij COPD

Veel COPD-patiënten slapen slecht: inslapen gaat moeilijk en ’s nachts wordt de patiënt vaak wakker. Toch krijgt deze groep patiënten geen slaapmiddelen omdat onder veel artsen de opvatting heerst dat een COPD-patiënt door slaapmiddelen minder goed doorademt. COPD patiënten realiseren zich vaak niet dat slaapklachten samenhangen met hun longziekte. Volgens Stege wordt daar ook niet altijd naar gevraagd door artsen en verpleegkundigen. ‘Dit is opmerkelijk want dit is de derde meest voorkomende klacht na kortademigheid en vermoeidheid. Het optreden van slaapklachten kan een teken zijn dat deze chronische longziekte niet optimaal wordt behandeld. Uit het onderzoek blijkt dat een slaapmiddel veilig gegeven kan worden en het de slaapkwaliteit verbetert. Door dit onderzoek zal er hopelijk meer aandacht ontstaan voor slaapklachten bij deze patiënten.’

Ziek van longproblematiek
De kans is groot dat je ooit te maken krijgt met longpatiënten. Leer tijdens het congres Ziek van longproblematiek meer over veel voorkomende en minder bekende longziekten. lees meer

Temazepam en placebo

Stege onderzocht in Rijnstate patiënten met een ernstige vorm van COPD. Deze patiënten kregen de ene week het slaapmiddel temazepam en de andere week een placebo. Zowel de patiënten als de artsen wisten niet welk middel wanneer werd toegepast. Aan het begin van het onderzoek en aan het eind van elke behandelweek kwamen de patiënten naar het ziekenhuis om er een nacht door te brengen. Er werd een slaaponderzoek uitgevoerd, waarbij gemeten werd wat de effecten waren op de slaapkwaliteit en de ademhaling. Uit Steges onderzoek bleek dat het gebruik van temazepam geen negatieve invloed had op de ademhaling.

Wil je reageren? Registreer je dan. Registreren kan heel eenvoudig én gratis.

1 REACTIE

  1. Interessant dit! Vraag me wel af waarom jarenlang wel gedacht is dat temazepam slecht is bij COPD. Is dit de eerste keer dat er onderzoek naar wordt gedaan? En hoe zit het met andere benzo’s? In FK staat ernstige respiratoire infufficientie wel als contra-indicatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.