Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Therapietrouw bij maagbeschermers maakt groot verschil

Patiënten die maagbeschermers trouw en preventief gebruiken als zij COX-2 remmers slikken, hebben veel minder kans op complicaties.

Dat blijkt uit onderzoek van Vera Valkhoff, arts-onderzoeker in Erasmus MC, dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Arthritis & Rheumatism.

 

Maagbeschermingstherapie

Uit eerder onderzoek bleek al dat bij gebruikers van traditionele NSAID’s die zich niet houden aan de maagbeschermingstherapie het beschermend effect van deze medicijnen afneemt. Valkhoff onderzoekt de relatie tussen de nieuwere en veiligere COX-2 remmers en het effect van medicatietrouw aan een maagbeschermend geneesmiddel.

 

Complicaties

‘Het risico op complicaties is vermijdbaar door de maagbeschermers trouw te gebruiken’, zegt Valkhoff. ‘Therapieontrouw kan leiden tot onnodige bloedingen en maagzweren met soms ziekenhuisopnames of de dood tot gevolg.’ Bij de patiënten met slechte therapietrouw voor de maagbeschermers tijdens het gebruik van COX-2 remmers was de kans op een maagbloeding verdubbeld. Tegenover elke 10 procent vermindering van therapietrouw staat een verhoging van 9 procent van het risico op complicaties aan maag en darm. Valkhoff: “Elke drie dagen vermindering van maagbeschermende middelen op 30 dagen COX-2 remmersgebruik laat het risico op maagbloedingen en maagzweren met 9 procent toenemen.”

 

Valkhoff en collega´s hebben gegevens geanalyseerd van eerstelijns zorginstellingen in het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Italië.

 

Bron: Erasmus MC

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.