Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg-ZZP’ers in cassatie tegen Zilveren Kruis

Stichting ZorgRecht doet met een bodemprocedure tegen Zilveren Kruis een definitieve poging om de extra maatregelen voor niet-gecontracteerde zorgverleners van tafel te krijgen.
thuiszorg

De bodemprocedure is de laatste mogelijkheid voor ZorgRecht, een club van thuiszorg-ZZP’ers, om de maatregelen van de zorgverzekeraar aan te vechten. Dat meldt Zorgvisie. Een van de maatregelen is de aparte machtiging die niet-gecontracteerde zorgaanbieders in de wijkverpleging nodig hebben voor elke nieuwe indicatie, ook wel ‘machtigingseis’ genoemd. Ook moet de rekening van zorgaanbieders voortaan naar de cliënt worden gestuurd, die daarvan 75% vergoed krijgt. Voorheen kregen zorgverleners hun rekeningen rechtstreeks door de zorgverzekeraar uitbetaald, via een zogeheten ‘cessie’.

Hoger beroep

De rechter stelde ZorgRecht in eerste instantie in het gelijk, en trok daarmee een streep door de machtigingseis en het cessieverbod. Zilveren Kruis vocht de uitspraak succesvol aan in een hoger beroepzaak, waarmee de zorgverzekeraar de maatregelen toch mocht inzetten.

Breed front

De stichting ziet met de bodemprocedure meteen een mogelijkheid om de zaak breder te trekken dan de wijkverpleging; ze wil een breed front vormen tegen zorgverzekeraars namens alle niet-gecontracteerde zorgverleners. Meerdere actiegroepen hebben daarbij hun steun toegezegd.

 Volgens een onderzoek van de Consumentenbond is er veel mis in de thuiszorg, en grijpt de inspectie niet voldoende in. Veel thuiszorgverpleegkundigen stoorden zich aan dat bericht.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.