Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorg-zzp’ers winnen kort geding tegen Zilveren Kruis

Stichting ZorgRecht heeft het kort geding over niet-gecontracteerde zorg door zzp´ers in de zorg gewonnen van zorgverzekeraar Zilveren Kruis.
Wijkverpleegkundigne
Blijdschap na het vonnis in kort geding.

De rechter haalde in kort geding een streep door zowel de machtigingseis als het cessieverbod, twee maatregelen die het zorgverleners zonder contract moeilijk maakten om te werken. Martijn Goedhart, advocaat van stichting Zorgrecht, is ingenomen met het vonnis, helemaal omdat het geldt voor álle ongecontracteerde zzp’ers in de thuiszorg.

Machtiging

Zelfstandige wijkverpleegkundigen en andere kleine thuiszorgaanbieders zonder contract verenigden zich eind vorig jaar in stichting Zorgrecht. Zij spanden een kort geding aan tegen Zilveren Kruis, omdat deze steeds strengere regels stelde aan zorgaanbieders zonder contract. Sinds dit jaar hebben niet-gecontracteerde zorgaanbieders van alle nieuwe klanten en voor elke nieuwe indicatie een aparte machtiging nodig van Zilveren Kruis. Een andere maatregel is dat de rekening van zorgaanbieders voortaan naar de cliënt gaat, die daarvan 75% vergoed krijgt. Voor die tijd kregen zorgverleners hun rekeningen rechtstreeks door de zorgverzekeraar uitbetaald, via een zogeheten ‘cessie’. De rechter haalt nu dus zowel een streep door de machtigingseis als het cessieverbod.

Geen fraude

Zilveren Kruis voelde zich genoodzaakt tot het strengere beleid door de sterke en oncontroleerbare groei van niet-gecontracteerde zorg. Bovendien ziet de zorgverzekeraar zich geconfronteerd met onterechte declaraties. ‘Voor de rechter hield dat verweer geen stand’, legt advocaat Goedhart uit. ‘De zorgverzekeraar heeft onvoldoende aannemelijk gemaakt dat er op grote schaal fraude werd gepleegd. Door dit beleid worden de niet-gecontracteerden uit de markt gedrukt en worden belangen van de zorgverleners geschaad. Daar heeft het Zilveren Kruis volgens de rechter geen recht toe.’ Woordvoerder Jeppe Delver van Zilveren Kruis zegt dat de zorgverzekeraar het vonnis gaat opvolgen en per direct met de machtigingen is gestopt. De zorgverzekeraar bezint zich nog op juridische vervolgstappen.

CZ

‘Ik had nooit verwacht dat we op deze manier zouden winnen’, zegt een verheugde Joyce de Bruijne, verzorgende IG, zzp’er en een van de initiatiefnemers van stichting Zorgrecht. ‘De commissie en het bestuur zijn na de uitspraak gezellig uit eten geweest.’ Voor Joyce de Bruijne zijn met de uitspraak nog niet alle obstakels verdwenen. ‘We zijn nu met de stichting aan het bekijken of we iets tegen de eisen van zorgverzekeraar CZ kunnen ondernemen. Zij verlangen dat niet-gecontracteerde zorgaanbieders een wijkverpleegkundige in dienst hebben. Maar dat is een onmogelijke eis. We stappen niet gelijk naar de rechter We proberen er eerst met gesprekken uit te komen.’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.