Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thuiszorgorganisatie onder verscherpt toezicht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de afdeling thuiszorg Ewoud te IJsselstein voor een periode van vier maanden onder verscherpt toezicht gesteld. Er is sprake van structurele tekortkomingen in de medicatieveiligheid.

De thuiszorgorganisatie werd in januari 2010 bezocht in het kader van onderzoek naar de medicatieveiligheid in de zorg thuis. Tijdens dit bezoek werden twaalf onderwerpen beoordeeld. De Inspectie trof hoge risico’s aan voor medicatieoverdracht, medicatieoverzicht, bewaring van medicatie, het uitzetten en toedienen van medicatie, bekwaamheid en (bij)scholing van medewerkers en kwaliteitssysteem. De instelling heeft voor de verbetering van de hoge risico’s een plan van aanpak moeten maken.

 

Medicatie

Tijdens het tweede bezoek van de Inspectie in oktober 2010 scoorde de thuiszorgorganisatie nog steeds een hoog risico op de onderwerpen: de bewaring van medicatie, het uitzetten van medicatie en het kwaliteitssysteem. Na het bezoek van de Inspectie begin juni dit jaar, werden het uitzetten van medicatie en het kwaliteitssysteem voor de derde opeenvolgende maal met een hoog risico beoordeeld. Ook werden medicatie en dosering handmatig bijgeschreven op de medicatieoverzichtlijsten. En werden er bij medicatiewijzigingen geen nieuwe overzichtlijsten opgevraagd.

 

Toezicht

De Inspectie is van mening dat de thuiszorgorganisatie ruim de tijd heeft gehad om verbeteringen door te voeren, maar constateert onvoldoende vorderingen en stelt de organisatie daarom onder verscherpt toezicht. In september zal de situatie opnieuw worden beoordeeld.

 

Bron: IGZ

Auteur: Redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.