Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Patiënt eet niet goed door medicatie: dit kun je eraan doen

Medicijngebruik kan invloed hebben op de eetlust en het eetpatroon van je patiënt. Aandachtspunten en praktische tips van een deskundige.
Medicijngebruik kan invloed hebben op smaak en eetlust.
Medicatie kan invloed hebben op smaak en eetlust.

Medicijnen als antibiotica kunnen bijvoorbeeld een vieze smaak in de mond geven, en ACE-remmers en angiotensine II kunnen leiden tot smaakverlies. Medicijnen bij Parkinson en diuretica zijn voorbeelden van middelen die een droge mond tot gevolg kunnen hebben. Het kunnen allemaal oorzaken zijn van een veranderend, inadequaat eetpatroon. Ziekenhuisdiëtist Sophie Luderer van het CWZ geeft in het premium artikel uit Nursing november onder andere de volgende tips.

Hoeveelheid

‘Soms hebben patiënten een heel ontbijt aan pillen. En het zal je verbazen hoeveel mensen er zijn die ook per pil een glas water nemen, omdat dit nu eenmaal in de bijsluiter staat’, zegt Luderer. Navragen of observeren hoe iemand zijn medicatie inneemt, is dus een eerste stap bij eetlustvermindering. Overleg vervolgens met patiënt en arts of spreiding van de pillen over de dag mogelijk is. Of misschien zijn er wel tabletten met hogere doseringen.

Herkenbaarheid

‘Als de hersenen herkennen welk voedsel er voor je ligt, bevordert dit de eetlust. Hetzelfde geldt voor aantrekkelijk voedsel’, zegt Luderer. Kleurrijk eten en per voedingsmiddel zichtbaar is dus het devies. Ook een prettig moment maken van het eten kan helpen, weet de diëtiste. ‘In ons ziekenhuis proberen we de patiënt zoveel mogelijk aan tafel te laten eten, omdat dit ook eetlustbevorderend werkt. Net als samen eten met een andere patiënt.’

Slikgemak bevorderen

Een droge mond bemoeilijkt het slikken. Luderer adviseert om je patiënt te laten kauwen op friszure producten zoals komkommer en augurk. ‘Die brengen de speekselproductie op gang. Suikervrije kauwgom kan ook helpen.’ Ook kun je bekijken of het tijdstip van inname mogelijk aan te passen is. ‘In de nacht is een droge mond schadelijker voor het gebit en mondweefsels dan overdag. Het kan helpen om de medicatie in de ochtend in te nemen, in plaats van voor het slapen gaan.’

Meer over interacties

Wil je weten hoe voeding de werking van medicatie kan beïnvloeden? Lees dan hier het premium artikel uit Nursing. Je kunt in de Nursing Challenge nu jouw kennis testen over voeding en medicatie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.