Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Toename palliatieve zorgvoorzieningen

Het aantal palliatieve zorgvoorzieningen is in een paar jaar tijd zes keer zoveel geworden. Eind jaren negentig telde Nederland ongeveer 40 palliatieve zorgvoorzieningen, nu zijn dat er al zo’n 230. Ook verpleeg- en verzorgingshuizen begeven zich steeds vaker op de ‘markt’ van het huiselijk sterven.

De laatste twee jaar groeide het aantal palliatieve zorgvoorzieningen met 40 procent en er zijn er nog zo’n 40 in oprichting. In 2005 overleden ongeveer 4 duizend terminale patiënten in een palliatieve zorgvoorziening. Dat is ongeveer vijf procent van alle mensen die dat jaar overleden. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg).

Verschil in kwaliteit
Over het algemeen hebben de verschillende palliatieve zorgvoorzieningen een kwaliteitsbeleid. De meeste werken volgens richtlijnen en hebben ook een werkplan of jaarverslag. Mogelijk zijn er wel verschillen in de werkelijke kwaliteit van de zorg. Daar is echter nog geen onderzoek naar gedaan. Ruim de helft (57 %) van de palliatieve zorgvoorzieningen zegt te kampen met financiële problemen. Het aantal palliatieve zorgvoorzieningen blijft voorlopig groeien. Het is niet bekend of deze groei ook aansluit bij de behoefte.

Deskundig advies
Het NIVEL volgde de afgelopen drie jaar ook de afdelingen palliatieve zorg van de Integrale Kankercentra, en gespecialiseerde consultatieteams op het terrein van palliatieve zorg. Inmiddels kunnen overal in Nederland zorgverleners deskundig advies krijgen van deze consultatieteams. Mede daardoor is het mogelijk om thuis goede palliatieve zorg te leveren.

Monitor palliatieve zorg: rapport 2006 en bevindingen over drie jaar monitor. P. Mistiaen, l. Ruth, A.L. van Francke, bestelcode: W6.48. Prijs € 10. Ook te downloaden via NIVEL.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.