Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tools ondersteunen indicerende wijkverpleegkundige

Een toolbox vol hulpmiddelen voor wijkverpleegkundigen om het indicatieproces te vergemakkelijken: die is op dit moment in de maak en wordt in de loop van dit jaar verwacht.
Toolbox

Omdat beroepsvereniging V&VN signalen kreeg dat wijkverpleegkundigen behoefte hebben aan hulpmiddelen bij het indiceren, is zij vorig jaar het project Toolbox Indicatieproces gestart. Zij doet dit met steun van het Ministerie van Volksgezondheid en het Nederlands Wijkverpleegkundig Genootschap (NWG). De toolbox bestaat uit beslissingsondersteunende hulpmiddelen voor het in kaart brengen en evalueren van de zorgvraag en zorgbehoefte van de cliënt. Aan de hand van bronnenonderzoek en gesprekken met meer dan zestig verpleegkundigen en andere experts zijn er dertig thema’s en zeventig hulpmiddelen tot stand gekomen, die nu deel uit maken van de toolbox.

Lees ook de blog van Henk & José: ‘Laat mbo-v’er niet indiceren’

Van diagnose tot herindiceren

De toolbox is opgebouwd aan de hand van de zes dimensies van Positieve Gezondheid (Machteld Huber). Per dimensie is een aantal thema’s benoemd met daaronder één tot drie hulpmiddelen per thema. De hulpmiddelen zijn in te zetten om tot een verpleegkundige diagnose te komen, maar ook om zorg te herindiceren en te evalueren. Zo is er bijvoorbeeld een observatielijst waarmee je als wijkverpleegkundige psychosociale problemen bij een cliënt in kaart kunt brengen. Ook zijn er hulpmiddelen die ondersteunen bij het herindiceren en evalueren van de zorg. Ook zijn er verschillende pijnscore-instrumenten en ananmneselijsten opgenomen in de toolbox.

Gerichter zoeken

Een testpanel van wijkverpleegkundigen buigt zich nu over de hulpmiddelen in de toolbox; met daaruit voortkomende feedback wordt de toolbox verderop in dit jaar afgerond. Wijkverpleegkundige Elsbeth zit in het testpanel en heeft met de toolbox gewerkt. ‘Vroeger zocht ik via Google naar een bepaalde richtlijn over een ziektebeeld. Tijdens het zoeken raakte ik langzaam verstrikt in de hoeveelheid informatie. Vaak wist ik niet welke bron betrouwbaar was. Met de toolbox kan ik nu veel gerichter zoeken’, zegt zij.

App

In eerste instantie komt de toolbox op de site van V&VN te staan, later zal deze ook als app te downloaden zijn voor mobiele telefoons en tablets. V&VN benadrukt dat de toolbox uiteraard geen verplichting is, maar een middel ter ondersteuning.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.