Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Transitiezorgprogramma voorkomt medicatiefouten

De implementatie van een transitiezorgprogramma bij ontslag uit het ziekenhuis zorgt voor minder medicatiefouten. Het programma bestaat onder andere uit het achterhalen van het medicijngebruik van de patiënt en extra voorlichting over medicatiewijzigingen.
Transitiezorgprogramma voorkomt medicatiefouten

Dat blijkt uit promotieonderzoek van Fatma Karapinar, ziekenhuisapotheker in opleiding en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht.

Minder medicatiefouten
Karapinar concludeert in haar onderzoek dat medicatiefouten nogal eens gevolg zijn van transities in de zorg zoals ziekenhuisopname en -ontslag. Daarom ontwikkelde zij een speciaal transitiezorgprogramma met interventies die medicatiefouten moeten voorkomen. De patiënten die te maken kregen met dit speciale programma waren tevredener over de patiëntenvoorlichting dan patiënten die reguliere zorg ontvingen. Ook werden er minder medicatiefouten geconstateerd.

Doorvragen over medicatie
Een van de interventies in het transitiezorgprogramma is het achterhalen van het medicijngebruik. ‘Het blijkt dat patiënten in het ziekenhuis medicatie van thuis niet krijgen of juist te lang, zoals tijdelijk bedoelde medicatie als slaapmiddelen. Hierdoor raken ze onder- of overbehandeld’, zegt Karapinar. Ze adviseert verpleegkundigen om goed door te vragen naar het medicatiegebruik van de patiënt. ‘Vraag naar het totale medicatiepakket. Als je op de cardiologie werkt, vraag dan neit alleen naar cardiale medicatie. Vraag ook  welke medicatie de patiënt thuis nog meer gebruikt. En vergeet ook niet de zelfzorgmedicatie zoals pijnstillers, kruiden en vitamines.’

Patiëntenvoorlichting
Een andere interventie is patiëntenvoorlichting na een medicatiewijziging gedurende een ziekenhuisopname. Iets dat in het reguliere zorgprogramma nog te weinig gebeurt, aldus Karapinar. Ze zegt: ‘Patiënten vinden het prettig om informatie over medicatiewijzigingen zowel schriftelijk als mondeling van de zorgverlener te ontvangen. Het gaat dan vooral om basisinformatie als dosering en gebruik en waarom een bepaald middel is vervangen, gestaakt of aangepast in dosering. Het is belangrijk om het medicatiegebruik af te stemmen met de patiënt bij zeikenhuisontslag zodat beoordeeld kan worden of de patiënt de medicatie thuis ook goed kan gebruiken of daar misschien hulp bij nodig heeft.’

Meer weten? Lees het gehele proefschrift.

Lees ook:
Risicovolle medicatielijst voor thuiszorg en verpleeghuis

Door: redactie Nursing, Marloes Oelen

Meer Nursing

Vacatures in je mailbox
Ben jij toe aan een nieuwe job of wil jij weten welke vacatures er zijn in jouw vakgebied? Meld je dan aan voor de vacature-nieuwsbrief.

Dossier Carrière
Sollicitatietips op een rij, do’s en don’ts tijdens je functioneringsgesprek en het laatste carrière nieuws vind je in het dossier Carrière…

NursingBanen
Op zoek naar een nieuwe baan? Op NursingBanen vind je de leukste vacatures.
Neem een kijkje op NursingBanen.nl


Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.