Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Trapleuningverlenger beste Zorgidee van Nederland

De Trapleuningverlenger is de winnaar van Het beste Zorgidee 2017. De bedenkers krijgen een startkapitaal van € 10.000 om hun idee op de markt te brengen.
De broers merkten dat de trap een struikelblok kan zijn voor cliënten. Foto: Janus van den Eijnden

De Trapleuningverlenger is bedacht door fysiotherapeuten Jeremy en Joël Blom uit Zeewolde. Hun idee zorgt ervoor dat mensen die slecht ter been zijn makkelijker de trap op kunnen komen. Als fysiotherapeut komen de broers Jeremy en Joël Blom regelmatig bij mensen thuis. Voor iedereen die de trapleuning nodig heeft om naar boven te komen, is het laatste stukje trap door het ontbreken van de leuning vaak een groot probleem. Zij merken dat bij bijvoorbeeld mensen met een nieuwe knie of heup, of ouderen die zijn gevallen, de trap een enorm struikelblok is. ‘De leuning is een cruciaal hulpmiddel’, legt Jeremy uit. ‘Maar deze is meestal niet lang genoeg. Dat betekent dat mensen zich bij de laatste twee treden niet meer kunnen optrekken.’

Praktische oplossing

De twee bedachten hier een simpele oplossing voor: de Trapleuningverlenger, een eenvoudig maar effectief hulpmiddel waarmee – het woord zegt het al – de trapleuning wordt verlengd. Met behulp van de computer maakten zij een prototype dat heel eenvoudig over het einde van de leuning te schuiven is. ‘Ik denk dat veel mensen dit probleem zullen herkennen,’ meent jurylid Pieter Hasekamp: ‘Als je de trapleuning nodig hebt om naar boven te lopen, dan is die laatste trede toch lastig als de leuning ophoudt. De Trapleuningverlenger lijkt me een erg praktische oplossing.’

Andere genomineerden

Andere genomineerden waren de PICC Comfort, een speciale armband van een rekbare stof, voor patiënten met een PICC lijn en een speciale Fit for the Floor-app, die trainingsschema’s voor moeders die na de bevalling snel weer fit willen worden. Dit jaar werden er 480 ideeën ingezonden, en is er 3600 keer gestemd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.