Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Beroepsprofielen: tuchtrecht blijft voor mbo’er en hbo’er

In tegenstelling tot wat oorspronkelijk het plan was, blijft ook de mbo opgeleide zorgprofessional in de toekomst een artikel 3 beroep. De veldpartijen geven daarmee gehoor aan wat minister Schippers noodzakelijk vindt: tuchtrechtelijke aansprakelijkheid voor zowel de mbo- als hbo-opgeleide zorgprofessional.
Beroepsprofielen: tuchtrecht blijft voor mbo'er en hbo'er
Foto: stockexchange

Dat zeggen Anja Cremers van vakbond NU’91 en Helma Zijlstra van beroepsvereniging V&VN, naar aanleiding van het eerste rondetafelgesprek over het verpleegkundig beroepenhuis, vorige week woensdag. Zijlstra: ‘Alle veldpartijen zijn het eens dat zowel mbo als hbo opgeleide professionals onder het tuchtrecht blijven vallen. Verdere uitwerking is nog nodig.’ De veldpartijen geven daarmee gehoor aan een wens van minister Schippers, die in september aangaf het belangrijk te vinden dat er in de nieuwe beroepsprofielen aandacht is voor het borgen van beroepsgroepen in juridische kaders. Zij noemt het ‘noodzakelijk’ dat tuchtrecht blijft voor zowel de mbo- als hbo-opgeleide professional.

Oorspronkelijke plannen

In de oorspronkelijke plannen van de Stuurgroep V&V2020, gepresenteerd in maart 2012, zou de mbo-verpleegkundige niet meer onder het tuchtrecht van de Wet BIG vallen. De plannen oogstten veel kritiek. Hoogleraar Verplegingswetenschap en lector Ouderenzorg Marieke Schuurmans reageerde daarop in Tijdschrift voor Verpleegkundigen (TVZ): ‘Mensen hangen daar iets aan op, maar wat mis je nu eigenlijk als je geen artikel 3-registratie hebt?’ vroeg Schuurmans zich af. ‘Het tuchtrecht, is het zo fijn om daar onder te vallen? We hebben in de Nederlandse gezondheidszorg veel wet- en regelgeving om kwaliteit van zorg te regelen.’ Schuurmans constateert in TVZ dat er veel emotie en beleefde werkelijkheid bij komt kijken: er wordt ons iets ontnomen. ‘In mijn optiek is het oud denken, waarbij je vasthoudt aan een bepaalde status maar niet kijkt naar de inhoud.’

Standpunt heroverwegen

V&VN-voorzitter Henk Bakker liet eerder al weten dat V&VN in een open gesprek bereid was het standpunt te heroverwegen. ‘Al zijn we nog steeds voorstander van het advies van de stuurgroep: de complexiteit van de zorg die gezien de transitie op iedereen afkomt is dermate groot, dat toezicht en tussenkomst voor de mbo’er goed geregeld moet blijven. Dit kan zelfs betere waarborgen bieden dan tuchtrecht. Daarvoor is noodzakelijk dat de mbo-er een gedegen opleiding heeft – vaardigheden, ziektebeeld, bijwerkingen, complicaties – er moeten schriftelijke protocollen beschikbaar zijn gebaseerd op richtlijnen en de bekwaamheidseisen moeten goed zijn uitgewerkt. Als we naar de ouderenzorg kijken waar de mbo-professional ook zal werken, ontbreken daar bijvoorbeeld veelal richtlijnen.’

Hoe nu verder?

Het verslag van vorige week woensdag wordt omgezet in een brief naar minister Schippers. Zij besluit vervolgens over het vervolgtraject.

Begin maart presenteerde de Stuurgroep V&V 2020 de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen en verzorgenden. Bekijk hier het dossier over de Beroepsprofielen.

1 REACTIE

  1. ‘Al zijn we nog steeds voorstander van het advies van de stuurgroep: de complexiteit van de zorg die gezien de transitie op iedereen afkomt is dermate groot, dat toezicht en tussenkomst voor de mbo’er goed geregeld moet blijven.’ Aldus de heer Bakker, daarmede wederom impliciet aangevende dat dat nu niet het geval is. Ik wij de heer Bakker er nogmaals op dat er verpleegtechnisch (dus qua voorbehouden handelingen, bevoegdheid en bekwaamheid) geen enkel verschil is tussen de opleiding MBO-V en HBO-V.
    Ik vraag mij af waarom dat denigrerende toontje noodzakelijk is. Alsof het minder erg is als een HBO-V pleeg zonder richtlijnen moet werken. Het lijkt mij beter om – als je constateert dat in de ouderenzorg richtlijnen ontbreken – daar je energie te gaan insteken. Misschien hebben zowel HBO als MBO verpleegkundigen daar wat aan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.