Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuchtrechter kan nu beroepsverbod opleggen

Vanaf vandaag kan de tuchtrechter BIG-geregistreerde zorgverleners een beroepsverbod opleggen. De Eerste Kamer stemde vorig jaar juli in met het wetsvoorstel van minister Bruins, dat dus nu ingaat.  
Foto Fotolia

De tuchtrechter kan een beroepsverbod opleggen bij ernstig gedrag, als hij vindt dat het gedrag zo ernstig is dat iemand niet alleen het eigen beroep niet kan uitoefenen, maar ook niet een ander beroep waarbij die zorgverlener patiënten behandelt. Een beroepsverbod is bijvoorbeeld mogelijk als een zorgverlener een ernstig zedendelict, ernstig geweldsdelict of een levensdelict heeft gepleegd.

Beroepsverbod

Vóór deze wetswijziging kon de tuchtrechter een BIG-geregistreerde zorgverlener al wel doorhalen in het BIG-register. Een verpleegkundige of andere zorgverlener die uit het BIG-register is geschrapt, mag niet meer zijn beroepstitel gebruiken en geen zelfstandig voorbehouden handelingen verrichten zoals medicatie voorschrijven. Is er geen beroepsverbod opgelegd, dan mag de zorgverlener nog wel in opdracht en onder toezicht van een BIG-geregistreerde werken. Met een beroepsverbod mag ook dat niet.

Andere veranderingen

Verder is met de wetswijziging nu ook vastgelegd dat het tuchtrecht ook van toepassing kan zijn op gedrag van een BIG-geregistreerde in een ander beroep dan het BIG-beroep of in zijn privéleven. Het gaat dan om ernstig gedrag dat niet past bij de beroepsuitoefening. Ten slotte heeft de inspectie de mogelijkheid een zorgverlener vanwege ernstig gedrag direct op non-actief te stellen in afwachting van het oordeel van de tuchtrechter (de last tot onmiddellijke onthouding van de beroepsactiviteiten).

Een tuchtrechtzaak heeft grote psychische gevolgen, blijkt uit een deelstudie onder 2500 artsen en verpleegkundigen.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.