Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee nieuwe doden Mexicaanse griep

De afgelopen week zijn in Nederland twee mensen overleden aan de Mexicaanse griep. Het gaat om een man van 52 jaar en een vrouw van 85.
Twee nieuwe doden Mexicaanse griep

Beiden waren verzwakt door andere ernstige ziekten. Het RIVM heeft dat vrijdag bekendgemaakt.

Opgenomen patiënten
In Nederland zijn tot nu toe vier mensen aan de ziekte overleden. Woensdag stond het totaal aantal patiënten dat wegens de Mexicaanse griep in een ziekenhuis is opgenomen op negentig. Tien van hen werden deze week opgenomen, drie liggen er op de afdeling intensive care.

Kwalen
In ongeveer de helft van de gevallen lijden de patiënten ook aan andere ernstige kwalen. Opvallend is dat longziekten zoals astma daarbij vaak voorkomen (in 29 van de negentig gevallen). Totnutoe zijn drie zwangere vrouwen die besmet waren met het virus in het ziekenhuis verpleegd. Bij de ziekenhuisopnamen gaat het vooral om mensen beneden de zestig jaar. Bij de leeftijdscategorie vijftien tot en met vierentwintig is een piek te zien.

Verschijnselen
Van elke 10.000 Nederlanders hebben er nu gemiddeld 5,5 verschijnselen van de Mexicaanse griep. Vorige week waren dat er nog gemiddeld 4,5. Er is dus sprake van een kleine toename. De telling is gebaseerd op het aantal mensen dat zich bij de huisarts heeft gemeld.

Verspreiding
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn er, ondanks de toename, deze week geen aanwijzingen dat de verspreiding van de griep in Nederland ‘significant’ is gegroeid. In het noorden van het land melden zich iets meer mensen bij de huisarts met klachten. Het aantal ligt daar op 7,3 per 10.000.

Bekijk hier het dossier Mexicaanse griep

Door: redactie Nursing

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.