Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Twee op de drie verpleegkundigen hebben geen moeite met verplegen ongevaccineerde covid-patiënten

De poll ‘Heb jij moeite met het verplegen van ongevaccineerde covid-patiënten’ maakte heel wat los. Dit zijn de resultaten en reacties.
voeten van verpleegkundigen achter het bedgordijn
Is het onprofessioneel om frustraties te ervaren bij ongevaccineerde covid-patiënten? En mag dit bespreekbaar zijn of niet? De meningen lopen uiteen. (Foto: Arno Massee)

Vanuit verschillende ziekenhuizen kwamen signalen dat zorgverleners het frustrerend vinden om niet-gevaccineerde covid-patiënten te verplegen. Nursing besloot te peilen in hoeverre deze gevoelens leven onder haar volgers.

De poll ‘Heb jij moeite met het verplegen van ongevaccineerde covid-patiënten’ maakte heel wat los. Binnen 2 dagen werd de poll meer dan 2500 keer ingevuld, en op social media kwamen honderden reacties binnen.

Resultaten poll

Van de 2595 respondenten* gaf grofweg tweederde aan dat zij geen moeite hadden met het verplegen van ongevaccineerd covid-patiënten. Een derde antwoordde (soms) wel moeite te hebben: 19% antwoordde ‘ja’, en 12% ‘een beetje’.

Beroepscode: niet discrimineren

De tendens op sociale media was duidelijk: veel volgers konden zich niet vinden in de vraagstelling van de poll en benadrukten dat zij zonder discrimineren zorg verlenen aan iedereen. Ongeacht of de patiënt zich wel of niet laat vaccineren, rookt, drugs gebruikt, overgewicht heeft enzovoort. Dit schrijft de beroepscode voor en staat (ook voor Nursing) niet ter discussie.

Frustraties onprofessioneel

Het hebben van gevoelens van frustratie, waar de poll naar informeert, zien velen ook als onprofessioneel. Deze gevoelens staan het geven van goede zorg in de weg, vinden zij. ‘Werk goed uitvoeren en gefrustreerd zijn, is niet passend’, stelt een reageerder. Een ander vindt: ‘Als je er moeite mee hebt, dan moet je jezelf afvragen of je wel op de goede plek zit.’ En: ‘Als je deze gedachten hebt vraag ik me af waarom je verpleegkundige geworden bent.’

‘Verpleegkundigen zijn ook mensen’

Andere reageerders benadrukten dat zorgverleners emoties en meningen kunnen hebben terwijl zij zich toch aan de beroepscode houden. ‘Waarom is het zo verschrikkelijk not done om hier iets van te vinden? Mensen mogen toch iets vinden en tegelijkertijd professionele zorg leveren’, stelt een reageerder. Een ander vindt: ‘We hebben wel de eed afgelegd, maar dat betekent niet dat je geen mens bent met je eigen gevoelens en gedachten.’

1 op de 3 heeft wel moeite

In tegenstelling tot het beeld dat op social media naar voren kwam, bleek uit de poll dat 1 op de 3 verpleegkundigen wel degelijk (soms) moeite heeft met het verplegen van ongevaccineerde covid-patiënten.

Bijvoorbeeld omdat de covid-zorg de reguliere zorg verdringt. ‘Ik geef om de patiënten die ik verzorg, veelal oncologiepatiënten met een lage weerstand en ik baal ervan dat de zorg voor deze  kwetsbare groep mensen al meermaals in het gedrang is gekomen’, beschrijft een verpleegkundige op Facebook.

Anderen benadrukken dat ongevaccineerde covid-patiënten weliswaar irritatie kunnen oproepen, maar dat dit net zo goed geldt voor andere patiënten. ‘Ik vind het net zo frustrerend als een copd-patiënt die blijft roken of een patiënt met diabetes die zich niet aan de voedingsadviezen houdt. Maar ik behandel ze allemaal met evenveel respect en even goede zorg.’

Bespreekbaar maken en reflecteren

Juist het onderwerp bespreekbaar maken en erop reflecteren is belangrijk, vindt een verpleegkundige die Nursing een bericht stuurde. ‘Mensen (patiënten én zorgverleners) leven en denken op verschillende manieren, al dan niet bewust. Het is goed om hierover na te denken en deze verschillen te bespreken met het doel je bewust te zijn van de processen (in het team, werk én in jezelf). Zodat je er goed mee om kunt gaan en goede zorg kunt leveren, zonder mensen tekort te doen. En niemand zegt dat dat makkelijk is of vanzelf gaat.’

Een andere verpleegkundige meldt dat ze frustraties over ongevaccineerde patiënten bespreekt in haar team. ‘Het merendeel van mijn team heeft moeite als een patiënt niet gevaccineerd is zonder reden. De acute stroom kunnen wij niet meer opnemen en dat voelt wrang. We staan er wel met zijn allen, ook voor een covid-patiënt, en proberen kwaliteit van zorg te leveren. Maar het gaat om gevoel. Ik ben blij dat ons team daar eerlijk over is zodat het bespreekbaar is.’

Rol van de journalistiek

De reacties, privéberichten en mails aan Nursing waren niet mals. ‘Belachelijke poll’, ‘zieke stelling’, ‘dit is een vraag die niet gesteld hoort te worden’, is een greep uit het commentaar van lezers. Ook werd gevraagd wat Nursing met deze poll hoopte te bereiken.

Hoofdredacteur Alexia Hageman reageert: ‘Als journalistiek medium hebben wij de plicht om vraagstukken van verschillende kanten te belichten, ruimte te geven voor verschillende meningen en de discussie niet te schuwen. Daarmee oordelen we niet, niet over de kwestie en niet over patiënten. Het is een discussie die nu eenmaal in de zorg speelt, hoe afschuwelijk ook, maar daar mogen we onze ogen niet voor sluiten.’

* Deelname aan de poll werd gepromoot op Nursing.nl en op de sociale mediakanalen van Nursing. De poll geeft dus een beeld van de volgers van Nursing die op deze kanalen actief zijn en hun mening willen geven.

4 REACTIES

 1. Geen inhoudelijke reaktie, maar wel een aanvulling;
  Verslavingsproblematiek is opgenomen in de DSM 5, als een aandoening/ziekte.
  De daaruit voortvloeiende zorg kan, mag en moet je, als zorgprofessional zien als een gevolg van de ‘ziekte’ en dus niet (alleen) als een keuze.
  De keuze om niet vaccineren tegen Covid en de risico’s te willen aanvaarden is vaak wel een vrijwillige keuze, die meestal niet door (of ten gevolge van), een aandoening of ziekte wordt genomen.

 2. Lees alle reacties
 3. De vraag was natuurlijk al suggestief en ongetwijfeld zal je eenzelfde uitkomst krijgen als je de vraag zou stellen over rokers, zwaarlijvigen, habituele abortus etc.
  Los daarvan blijft het essentieel dat je je beroepscode hanteert en dat het voor de zorg geen reet uit mag maken wat je persoonlijke mening is.
  Dus Nursingredactie; hou je ver van dit soort vragen voorleggen, want anderen lopen met uitkomsten weg. Zeker als de politiek slechts 1 gewenst antwoord wil. Hoe makkelijk je je voor het karretje van de politiek kan laten spannen.
  En misschien jezelf als redactie eens afvragen hoe het komt dat er de afgelopen jaren afgeschaald is wat beteft IC plaatsen, de wegloop van zorgverleners, voordat je een groep gaat stigmatiseren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.