Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweede kamer kiest voor verpleegkundig specialist

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met het voorliggend wetsvoorstel om de Wet BIG aan te passen. Door deze wijziging van de wet wordt taakherschikking mogelijk en krijgen verpleegkundig specialisten zelfstandige bevoegdheden voor het indiceren en uitvoeren van voorbehouden handelingen.
Tweede kamer kiest voor verpleegkundig specialist

Naast het wijzigingsvoorstel van de Wet BIG wordt in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) duidelijk omschreven onder welke voorwaarden deze bevoegdheden worden toegekend.

Zelfstandige bevoegdheid
Vijf jaar na het advies Verpleegkundige toekomst in goede banen (VBO-C) lijkt de zelfstandige bevoegdheid van de verpleegkundig specialist nu een bijna feit. Het VBO-C advies aan de minister van VWS gaat uit van twee niveaus in de verpleegkundige beroepsstructuur: de verpleegkundige en de verpleegkundig specialist. Voorzitter van de VBO-C stuurgroep Pauline Meurs: ‘Verpleegkundig specialisten nemen steeds vaker een deel van de behandeling voor hun rekening en kunnen hierdoor een unieke combinatie van behandeling en zorg verenigen.’

Nu de Tweede Kamer heeft ingestemd met dit wetsvoorstel gaat het voorstel nog naar de Eerste Kamer en treedt het pas formeel in werking na publicatie in de Staatscourant.

V&VN
Door: redactie Nursing

Meer bevoegdheden voor verpleegkundig specialist

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.