Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties21

Overgangsregeling inservice en mbo dit najaar verwacht

Dit najaar moet duidelijk worden welke verpleegkundige vervolgopleidingen in aanmerking komen voor gelijkstelling aan hbo-niveau ofwel het niveau van regieverpleegkundige. Dat schrijft Minister van Medische Zorg Bruno Bruins in antwoord op Kamervragen van D66.
regeldruk
Minister Bruno Bruins (VVD) van Medische Zorg (Foto: ANP)

Onlangs liet minister Bruins onderzoek doen naar het overgangsrecht naar regieverpleegkundige voor de huidige groep inservice- en mbo-opgeleide verpleegkundigen. Daaruit bleek dat geen enkele bestaande instantie geschikt is om de verpleegkundige (vervolg)opleidingen zowel op inhoud als op niveau op gelijkwaardigheid aan het hbo-verpleegkundige opleidingsprofiel te beoordelen. ‘Sommige instanties kunnen wel het niveau van de opleiding vaststellen, maar niets zeggen over de inhoud en vice versa,’ aldus Bruins. ‘Om een zorgvuldig besluit te nemen over de invulling van de overgangsregeling is een onafhankelijke partij nodig die deze vervolgopleidingen op zowel inhoud als niveau kan beoordelen. Om die reden wordt een onafhankelijke commissie van deskundigen ingesteld.’

Welke opleidingen komen in aanmerking?

Die onafhankelijke commissie wordt nu gevraagd om in kaart te brengen of en in hoeverre opleidingen qua inhoud en niveau gelijkwaardig zijn aan het voormalige hbo-verpleegkundige opleidingsprofiel. Het gaat daarbij om in ieder geval de volgende verpleegkundige vervolgopleidingen:

– Wijkverpleegkundige
– Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige (SPV)
– Maatschappelijke Gezondheidszorg – Algemene Gezondheidszorg (MGZAGZ)
– Maatschappelijke Gezondheidszorg – Geestelijke gezondheidszorg (MGZGGZ)
– Erkende opleidingen van de Stichting College Zorg (CZO) Opleidingen. Het gaat hierbij om de opleidingen tot: Ambulanceverpleegkundige, Cardiac Care verpleegkundige, Dialyseverpleegkundige, Geriatrieverpleegkundige, Intensive Care verpleegkundige, Intensive Care Kinderverpleegkundige, Intensive Care Neonatologie verpleegkundige, Kinderverpleegkundige, Obstetrieverpleegkundige, Oncologieverpleegkundige, Recoveryverpleegkundige en Spoedeisende Hulp verpleegkundige.

Impact op de beroepsgroep

Het streven is dat dit najaar uitsluitsel komt over de uitkomsten van dit onderzoek, vlak voor de minister van plan is het wetsvoorstel BIG II naar de Kamer te zenden. Het instellen van de commissie loopt dus geen vertraging op voor het wetsvoorstel BIG II. ‘Maar gezien de impact voor de verpleegkundige beroepsgroep staat zorgvuldigheid ten aanzien van de overgangsregeling voorop,’ aldus Bruins.

21 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Zolang verpleegkundigen onderling het nog steeds niet met elkaar eens kunnen worden over wat wel of wat niet hbo is, kunnen overheidsbeleidsmakers, de V&VN en zeikers als een Doekle Terpstra van de hbo-raad doen wat ze willen. De schoorstenen van de hogescholen moeten per slot van rekening ook roken.
  Maar ja, verpleegkundigen zelf hebben al moeite om zich ten opzichte van collega verpleegkundigen niet hautain op te stellen. Denk aan IC vs de “gewone” verpleegkundige, enz.
  Dus, laat de beroepsgroep eerst zelf eens wat aan deze onderlinge rivaliteit gaan doen, daarna kan er een vuist gemaakt worden naar deze luizen in de pels die zich beleidsmakers noemen.

  • Vind jij dit een hbo niveau opleiding?
   Zo ja waar zou jij ambulanceverpleegkundige of IC verpleegkundige onder willen schalen dan?
   Ik denk zelf dat er tussen de neurologieverpleegkundige opleiding en bovenstaande een gigantisch verschil in niveau en verantwoordelijkheden zijn.

 3. Ik mis de post-HBO opleiding voor diabetesverpleegkundige (Hogeschool Utrecht).
  Ik heb zowel deze opleiding gedaan als kinderaantekening en neonatologie verpleegkundige. Niets ten nadele van de laatste twee maar de post- HBO was inhoudelijk veel breder en dieper en verdient absoluut een plaats in dit rijtje. Het feit dat je voorschrijfbevoegdheid krijgt, toont mijn inziens zeker een HBO niveau aan.
  Recent heb ik de verpleegkundig specialist opleiding afgerond en er zijn heel wat raakvlakken met de post HBO. Ook tijdens de postHBO komen de Canmeds rollen uitgebreid aan de orde.

 4. Hoe zit het met de opleiding palliatieve zorg verpleegkundige. Gevolgd aan het CIVO en dezelfde competenties als bv oncologie verpleegkundige. Alleen is deze nog steeds niet erkend als CZO opleiding.
  Terwijl het wel een post HBOopleiding is.
  Ik hoop dat er voor het diploma palliatieve zorg verpleegkundige ook meer erkenning komt.

 5. Waar vinden jullie dat je onder moet vallen met inachtneming van je werkzaamheden, functiebeschrijving, ervaring en competenties?
  In het nieuwe beroepsprofiel is de verpleegkundige degene die minder complexe en voorspelbare zorg verleent en voert deze uit terwijl de regie verpleegkundige zorg initiëert en verantwoordelijk is voor de complexe en onvoorspelbare zorg en de verpleegkundige coacht.
  Het ministerie moet nu nog een keuze maken wat betreft de inhoud van de overgangsregeling dus laat van je horen want nu is vooral de Hbo lobby aan het woord!
  Reageren kan op het volgende mailadres: postbusbig2@minvws.nl

  • Hahahaahah dat is nu eenmaal je werk. Hoe haal je het in je hoofd om te suggereren dit onder hbo niveau te betitelen. Die paar handelingen die je omschrijft zijn geen hoogcomplexe handelingen mijn inziens. Ga eens een dagje op een IC meelopen!!

 6. Zo moeilijk is het allemaal niet!
  Verpleegkundigen met deze specialisaties geven complexe niet voorspelbare zorg, wijken zo nodig gefundeerd af van protocollen, initiëren zorg, coachen andere verpleegkundigen (cursisten,afdeling etc) Heeft de regie en coördineert het zorgproces en zo kan ik nog even doorgaan.
  Kortom hun functie én ervaring en competenties komen volledig overeen met het beroepsprofiel van de regieverpleegkundige.
  Geef deze hoog opgeleide,schaarse professionals de erkenning waar zij recht op hebben en voorkom daarmee onrust, leegloop én verspilling van gemeenschapsgeld.

  • Het voordeel van een HBO-verpleegkundige is dat die in meerdere sectoren inzetbaar is. Op sectornivo heeft de inservice-opgeleide echter vaak meer kennis en vaardigheden. Ik heb in de jaren ’90 HBO-stagiaires en gediplomeerde HBO-verpleegkundigen begeleid op de afdelingen oncologie, interne geneeskunde en MDL. Ik heb een A-inservice dilpoma. In een ziekenhuis lagen de meeste A-inservice opgeleiden mijlenver voor op HBO-ers die dat verschil in nivo bijna nooit meer inhaalden. Wellicht is dat nu veranderd. Ik zou zelf pleiten voor: regieverpleegkundige per sector voor inservice opgeleiden (dus in mijn geval: regieverpleegkundige algemeen ziekenhuis) en regieverpleegkundige voor alle sectoren voor HBO-opgeleiden.

   • de titel regie verpleegkundige vind ik sowieso niet goed.
    Ik heb ook inservice A gedaan, ik pleit voor HBO inservice A opgeleid.

    Het valt mij op bij vervolgopleidingen of vacatures dat er met regelmaat bij functie eisen staat;
    HBO-V of MBO inservice A; dat impliceert toch het niveau?

    Ik vind het een hele schizofrene discussie worden met MBO en HBO kampen. Ik voel het als een onderwaardering dat ik tegenwoordig een MBO zorgcoördinator wordt genoemd terwijl collega’s die in de jaren 80 en 90 de HBO-V hebben gedaan als HBOér worden bestempeld.
    Ik mag ook ineens geen HBO studenten meer begeleiden; dat zou een eis zijn van de opleiding. Nee we gaan wel voor begeleiding voor twee jong HBO gediplomeerden en niet voor 1 jong gediplomeerde en een inservice A/MBO opgeleiden. Ja want het eerste dat is kwaliteit….

  • @Pien; Ben het met je eens wij als groep nu een vuist moeten maken!
   Mijn advies: stel een mail op met je argumenten stuur deze naar het ministerie van VWS, de V&VN, de bonden, politieke partijen, de OR en de raad van bestuur in je ziekenhuis!
   Stuur als bijlage je functiebeschrijving mee.

  • Hier dezelfde vraag..Incervice A opgeleid. ik werk op een neurologie/stroke unit. Monitor bewaking. Trachea canule zorg. Trombolyse behandelingen Intra -arteriele behandelingen. Traumacentrum. Neurologie/neurochirurgie opleiding gedaan. En we vallen niet onder een erkende opleiding. Worden hierdoor onder betaald en nu met verpleegkundige 2020 tellen we dus ook niet mee met beoordeling naar regie verpleegkundigen. Het is dat ik het werk zo mooi vindt..

   • Heel herkenbare vraag! Als neurologieverpleegkundige worden we al vele jaren onder gewaardeerd. De verpleegkundige vervolgopleiding neurologie/neurochirurgie is nog steeds niet erkend. Waarom niet??

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.