Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Onderzoek: nog geen overgangsregeling mbo- en inservice-verpleegkundigen

Er is nog geen uitsluitsel mogelijk over scholingen en opleidingen die in aanmerking komen voor gelijkstelling aan hbo-niveau ofwel het niveau van regieverpleegkundige.
eindbod
(Foto: Arno Massee)

Dat blijkt uit verkennend onderzoek door onderzoeksbureau Panteia. Als reden wordt opgegeven dat er nog onduidelijkheid is over de criteria op basis waarvan de opleidingen beoordeeld kunnen worden.  Je vindt het volledige onderzoek hier. Let op: het gaat er in dit onderzoek om het overgangsrecht voor verpleegkundigen met een MBO- of inservice-diploma, die een aanvullende opleiding hebben gevolgd. Het onderzoek richt zich dus uitsluitend op vervolgopleidingen en niet op werkervaring.

Wanneer regieverpleegkundige?

Doel van het onderzoek was om in kaart te brengen door wie en op welke manier beoordeeld kan worden welke aanvullende scholing voor mbo-opgeleide verpleegkundigen qua niveau en inhoud gelijkwaardig zijn aan het voormalige hbo-profiel, en waarmee registratie als regieverpleegkundige zou kunnen volgen. Het onderzoek moest ook meer inzicht opleveren in de doelgroep van mbo-opgeleide verpleegkundigen die aanvullende scholing hebben gevolgd. In het onderzoek zijn dan ook 137 aanvullende scholingen in kaart gebracht die voldoen aan de gestelde criteria voor de inventarisatie van opleidingen. ‘Het overzicht is niet uitputtend,’ schrijven de onderzoekers, ‘Maar we verwachten hiermee een aanzienlijk deel van het huidige aanbod in beeld te hebben.’ Minister Bruins van VWS gaat op basis van het onderzoek een commissie instellen om nog eens goed te kijken naar de overgangsregeling voor de nieuwe beroepsprofielen voor verpleegkundigen.

Onderzoek

In december werd bekend dat verpleegkundigen met een oud mbo- of inservice-diploma met aantoonbare aanvullende scholing de mogelijkheid moest worden geboden om als regieverpleegkundige te worden ingeschreven. Sonja Kersten, directeur V&VN liet toen al weten dat er onderzoek werd gedaan naar welke diploma’s (oud-mbo- of inservice in combinatie met aanvullende scholing) toegang geven tot inschrijving in het register van regieverpleegkundige.

9 REACTIES

 1. Voor wie het debat ook eens wil volgen in de buurlanden.
  In bijlage het verslag van de hoorzitting is een commissie Volksgezondheid van de federale kamer in Belgisch parlement.
  Lees vanaf pagina 173 want ook andere gezondheidszorgberoepen komen aan bod.

  http://www.dekamer.be/FLWB/PDF/54/3248/54K3248001.pdf

  Ik begrijp dat de MBO verpleegkundige en de HBO verpleegkundige wel de titel behoud van verpleegkundige in Nederland.
  In Belgie heb je de HBO5 verpleegkundige (vergelijkbaar met MBO) en de bachelorverpleegkundige (HBO verpleegkunde) en de zorgkundigen (verzorgenden in Nederland).

 2. Lees alle reacties
 3. @Tiggy Volgens mij worden de engelse woorden en andere/nieuwe termen gebruikt om dingen interessanter te maken of te doen alsof het iets nieuws is.
  Met name de Hbo opleidingen maken zich hier schuldig aan en willen de indruk wekken dat deze zaken exclusief het domein zijn van de Hbo opgeleide verpleegkundigen en als je dit maar vaak en hard genoeg verkondigd zijn er vanzelf mensen die het geloven!
  Bijvoorbeeld
  EBP is inderdaad niet nieuw (de term wel); en ook verpleegkundig onderzoek niet; de inservice opleidng werd vanaf 1986 afgesloten door een scriptie te schrijven zoals dat toen werd genoemd, daarvoor werd ook literatuur onderzoek en zo nodig ander onderzoek gedaan en op basis van de uitkomst aanbevelingen gepresenteerd en eventueel toegepast in de praktijk
  De Can Meds rollen (in de jaren ’90 in Canada bedacht) is een systematiek om de verschillende rollen/competenties van de verpleegkundige te beschrijven. De omschrijving is nieuw de rollen natuurlijk niet!
  Klinisch redeneren werd “vroeger” misschien zo niet genoemd maar was wel de basis van het inservice onderwijs ( die overigens ook zorgde een goede basis hiervoor door voldoende anatomie/fysiologie en ziekteleer te onderwijzen)
  en inderdaad coachen, SBAR etc allemaal niet nieuw!!!

 4. @Zuster Dre,
  Kunt u mij uitleggen waarom er zoveel Engelse woorden worden gebruikt tegenwoordig.
  EBP (Evidence Base Practice) betekent in het Nederlands: Bewijs, basis, praktijk. Wat betekent dit? Als iemand met een bengelt been binnen komt dat zijn been is gebroken? En iemand met pijn op de borst, klam en grauw, dat het een bewijs is dat deze persoon een hart attaque heeft gehad?
  Verder het woord coachen…coachen in het Nederlands is: begeleiden en waarom en wie zijn de HBO-vers aan het begeleiden?
  Ook het woord Regie verpleegkundige, wat betekent dat!
  Ik heb gewerkt in Zimbabwe en in Portugal maar overal kun je zien wie je tegenover je hebt. Aan de uniformen en speldjes, dat is EBP. In Nederland is dat afgeschaft dus erg verwarrend voor patiënten.

 5. Hoe moeilijk kan het zijn?
  De inservice opleiding was eerste deskundigheidsniveau net als de Hbo-v (NRV beroepsprofiel 1988)
  De inservice A opleiding had dezelfde EEG erkenning als de Hbo-v.
  Inservice en Hbo verpleegkundigen doen al 45 jaar precies hetzelfde werk.
  De gespecialiseerde Mbo, inservice en Hbo verpleegkundigen geven de meest complexe en onvoorspelbare zorg, en hebben dezelfde functiebeschrijving.
  Een duidelijke zaak lijkt mij!
  Helaas spelen er blijkbaar allerlei andere belangen mee waardoor de praktijk en het verleden worden genegeerd
  Het financiële plaatje, de Hbo’s die hun status willen beschermen, bestuurders en beleidsmakers die mijlenver van de praktijk afstaan, een beroepsvereniging die de belangen van een groot deel van hun leden onvoldoende voorop stelt etc. etc.

 6. HBO afschaffen en terug naar inservice opleiding. Geen handen te kort aan het bed, geen gezoek naar stage plaatsen. Geen college geld maar betaald worden. Iedere 3 maanden, na 2 weken theorie, naar een andere afdeling, inclusief OK, kraam, kinderen. Een stage Psychiatrie en Verpleeg tehuis buiten het opleiding ziekenhuis. De eerste 3 maanden theorie voordat men voor 100% gaat meedraaien.
  Na afronding moet men dus alles kunnen doen. Infusen inbrengen, bloed prikken, katheters en neus-maag sonde in kunnen brengen. En inzicht en overzicht krijgen (door de praktijk want dat leer je niet met theorie.
  Hoofdzusters terug en geen “onderzoeken” doen. De hoofdzuster is de aanspreek persoon voor familieleden, de gediplomeerden en leerlingen kunnen natuurlijk wel communiceren met familieleden maar er moet een hoofd zijn. Anders krijg je een stoornis, wat ik heb meegemaakt als familielid van mijn man.
  Na deze opleiding kan men zich gaan specialiseren in bv Hartbewaking of Nierdialyse of Kraam of Kinderen of OK.
  Waarom moest een goede opleiding verdwijnen die wereldwijd hoog aangeschreven stond? In Portugal zijn 2 Nederlandse HBO verpleegkundigen ontslagen omdat ze geen bloed konden prikken en ook weinig ervaring hadden met verzorging. Jammer.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.