Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

3 tips om urineweginfecties te voorkomen in de thuiszorg

Er zijn geen recente richtlijnen voor infectiepreventie in de thuiszorg en dat roept nogal wat vragen op bij verpleegkundigen. Bijvoorbeeld: hoe voorkom je urineweginfecties? Deskundigen infectiepreventie Irina Dumitrescu en Peter Molenaar geven tips.
Laat de katheterzak leeglopen in het toilet om urineweginfecties te voorkomen
Laat de katheterzak altijd in het toilet leeglopen (foto: Arno Massee)

Lees ook de antwoorden op andere veel gestelde vragen in het premium artikel ‘7 vragen over infectiepreventie in de wijk’

1 Vermijd onnodig katheteriseren, spoelen en reinigen

‘Om urineweginfecties te voorkomen moet je allereerst onnodige katheterisatie vermijden’, benadrukt Dumitrescu.* ‘Dus ga alleen over tot een verblijfskatheter als er geen alternatieven zijn, zoals intermitterend katheteriseren. Verder moet je twee zaken vermijden: systematisch de blaas spoelen en systematisch reinigen met chloorhexidine. Huisartsen willen dit nog wel eens voorschrijven, maar doe dat alleen op indicatie en niet systematisch. Ten slotte houd je natuurlijk rekening met algemene principes als: de juiste diameter kiezen, liefst een siliconenkatheter gebruiken, zo min mogelijk ontkoppelen, geen tractie op de katheter, knikken in de leiding voorkomen.

Lees ook waarom twee maal daags de uitwendige genitaliën verzorgen overbodig is.

2 Licht patiënten extra goed voor

‘In de thuiszorg heb je, meer dan in het ziekenhuis nog, te maken met gedrag van cliënten,’ weet Dumitrescu uit ervaring. ‘Ik had eens een cliënt die zijn katheterzak overal achter zich aan sleepte over de grond. De sonde was daardoor altijd aangespannen, wat de blaas en urinebuis kan beschadigen, waardoor bacteriën meer kans maken. En een collega maakte mee dat een cliënt de katheterzak ’s nachts in een emmer legde onder het bed, omdat hij bang was dat de zak zou ontploffen. Daarom moet je in de thuisverpleging nog extra aandacht besteden aan voorlichting en educatie.

3 Verklein het infectierisico bij aan- en afkoppelen

Een schrijnende zaak is dat verzekeraars niet altijd de benodigde materialen vergoeden, en dat cliënten een week met één nachtzak en dagzak moeten doen. Het af- en aankoppelen verhoogt het risico op infecties en is absoluut een ongewenste situatie als het aan Molenaar** ligt. ‘Maar helaas is dit wel de praktijk. Je kunt een aantal dingen doen om toch het infectierisico te verminderen bij het spoelen en aankoppelen. Meestal kun je niet anders dan de zak aan de wastafel vullen, maar laat hem in ieder geval leeglopen in het toilet. Zet ook geen materialen zoals een doos handschoenen op de wastafel in verband met spatten.’

 

*Irina Dumitrescu is verpleegkundig stafmedewerker bij het Wit-Gele Kruis van Vlaanderen en voorzitter van de werkgroep Infectiepreventie in de Thuiszorg van het NVKVV
**Peter Molenaar is deskundige infectiepreventie bij het Nederlandse Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV)

6 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Bij de cliënten die bij ons een (halve) week moeten doen met een dag- en nachtzak spoelen we elke dag de zak (na het legen in de toilet 😉 ) door met kraanwater.
  Dat gebeurt dus bij de wastafel.

  Daarna spuiten we met een spuitje een beetje azijn in de slang van de zak (tegen eventuele geurtjes)
  En dan desinfecteren van het aansluitpunt en de dop (dop wordt niet genoemd, maar is net zo belangrijk om te ontsmetten. Dopjes blijven nog wel eens langer in gebruik)

  En zoals Pien benoemd: nachtzak aan de dagzak koppelen.

 3. Wanneer vul je en zak aan de wastafel???
  Wordt er soms de spoelzak bedoelt, blaasspoelzakjes worden toch kant wn klaar geleverd?
  Ik lees niets over voor de nacht de nachtzak aan de dagzak koppelen, zodat je de dagzak niet elke keer verwijdert en zo aan preventie doet.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.