Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vaccineren met AstraZeneca-vaccin tijdelijk gestopt

Tot en met 28 maart wordt het AstraZeneca-vaccin niet toegediend. Afspraken worden afgezegd, mensen die een afspraak hadden staan krijgen bericht. Directe aanleiding zijn nieuwe meldingen van mogelijke bijwerkingen uit Denemarken en Noorwegen.
Voor vaccinatie-afspraken met andere vaccins heeft het tijdelijk stoppen met het AstraZeneca-vaccin geen gevolgen, aldus de minister. Foto Pixabay

Dat schrijft minister De Jonge in een Kamerbrief. Hij neemt dit besluit op advies van medicijnautoriteit CBG, vanwege 6 nieuwe meldingen van ernstige bloedstollingen in combinatie met een verlaagd aantal bloedplaatjes bij volwassenen onder de 50 jaar uit Denemarken en Noorwegen.

‘Zekere voor onzekere nemen’

In Nederland zijn geen soortgelijke gevallen bekend, en een oorzakelijk verband is nog niet aangetoond, benadrukt medicijnautoriteit CBG. De minister vindt het van groot belang dat de meldingen eerst goed worden onderzocht voordat eventueel weer geprikt wordt met het AstraZeneca-vaccin.

‘Cruciaal is de vraag of het gaat om klachten ná vaccinatie, of dóór vaccinatie. Over de vaccins mag geen enkele twijfel bestaan. We moeten altijd het zekere voor het onzekere nemen. Daarom is het verstandig om nu uit voorzorg even op de pauzeknop te drukken’, schrijft de minister.

Andere vaccins

De voorzorgsmaatregel heeft geen gevolgen voor geplande vaccinaties met de vaccins van BioNTech/Pfizer of Moderna, aldus de minister. De Europese medicijnautoriteit EMA doet het onderzoek naar de meldingen over het AstraZeneca-vaccin.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.