Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties30

Vakbonden boos over nieuwe cao-voorstel nachtdienst

Niet met 57 jaar, maar op je 60e stoppen met nachtdiensten. Dat is het nieuwe werkgeversvoorstel in de CAO UMC-onderhandelingen. De vakbonden zijn zwaar teleurgesteld.
cao nachtdienst verpleegkundigen

FNV-bestuurster Elise Merlijn is uiterst ontevreden over het laatste voorstel voor de CAO UMC van de werkgevers, verenigd in de NFU. Daarin staat dat ziekenhuismedewerkers pas na hun 60e mogen stoppen met nachtdiensten. Dat is weliswaar een kleine verbetering vergeleken bij het vorige voorstel, waarbij de leeftijdsgrens voor nachtdiensten zou worden opgerekt tot vijf jaar voor de aow-leeftijd. ‘Maar in het huidige voorstel schuift de leeftijd nog steeds op van 57 naar 60. Bovendien raken in het voorstel de verpleegkundigen die op hun 60e stoppen met nachtdiensten de vaste toelage kwijt als zij geen avond- en of nachtdiensten meer verrichten. Die krijgen ze in de huidige cao nog wel.’

Hocuspocus met ORT

In het nieuwe voorstel willen de werkgevers werknemers van 60 jaar en ouder verleiden tot het draaien van nachtdiensten. Dit leidt tot gegoochel met ORT-toelagen, zegt Merlijn. ‘Een nachtdienst wordt in de voortellen van de werkgevers straks iets beter beloond, maar dat gaat af van het percentage van de onregelmatigheidstoelagen voor zon- en feestdagen. Dit gehocuspocus met nachtdiensten en ORT is onacceptabel voor de bonden. Sterker:  dit is geld verdienen over de ruggen van medewerkers.’

Loonsverhoging

Waar de bonden evenmin mee akkoord gaan, is de salarisverhoging van 1% per augustus 2018 die de werkgevers voorstellen. ‘Dit staat wel heel ver af van de 3,5% loonsverhoging per 1 januari die de bonden hebben geëist. Dit is niet marktconform en onverstandig in deze huidige krappe arbeidsmarkt.’ Woensdag gaan de bonden en de werkgevers opnieuw om de tafel.

 

30 REACTIES

 1. Ik werk nu 35 jaar in de zorg, en de ellende is begonnen bij de bureaucratie, alles verantwoorden, alles tekenen, alles overleggen, teveel vergaderen, cursussen dan zo 2 jaar later zo,e-learning waar veel teveel tijd in zit. Uitgebreide dossiers die constant Up to date zijn. Dan de salarissen die qua leeftijden veel te veel verschillen hebben, want waarom miet iemand van 25 jaar veel minder verdienen als ik, we doen hetzelfde werk. En natuurlijk die vreselijke contracten waar onze jeugd niets en geen toekomst mee op kan bouwen. Wij regelden vroeger zelf onze vervanging en als je nu een dag vrij wilt moet dit 6 week van te voren aangevraagd worden.
  Zo is de zorg verpest, voor de generatie van nu en de toekomst.
  Wij houden van zorgen maar zijn geen Manusjes van alles.

 2. Lees alle reacties
 3. Ga er maar eens voor zitten, want ik wil het volgende zeggen over dit onderwerp;
  Wie zijn die mensen die vanachter een bureau cq PC roepen dat (alle) verpleegkundigen, die meer dan 40 jaar werken in een (academisch)ziekenhuis er nog minstens 10 jaar bij krijgen, onregelmatig werken en dus roofbouw plegen op hun lichaam, wellicht geestelijk overbelast zijn, hun sociale leven op het spel zetten voor een onaantrekkelijk loon, nog wel even door kunnen gaan met o.a. nachtdiensten? Kortom, het blijkt wel weer dat (te)veel personen, managers, instanties, maar ook “Den Haag”, totaal niet begrijpen wat er zich in de zorg afspeelt. In het verleden niet en in het heden nog steeds niet.
  Waar is het fout gegaan? Waar hebben we/zij wat gemist? Waarom worden de mensen op de werkvloer niet gehoord/geloofd? Waarom worden we eigenlijk met zijn allen in de kou gezet, zo niet in de maling genomen?
  De bezuinigingen van de afgelopen jaren eisen nu hun tol. Het sneeuwbaleffect van die bezuinigingen gaat nog wel even door en zal de komende jaren, wanneer niet drastisch het roer omgaat, nog wel even doorgaan.
  Waarom moest de inservice-opleiding verdwijnen? De basis is momenteel ver te zoeken!
  Waarom scoren, scoren en nog eens scoren? Cijfers zeggen helemaal niets!
  De verzekeringen hebben de macht en de patient is een product geworden! Alles draait uiteindelijk om geld!
  Alles onder het motto van verbeteren van kwaliteit van zorg. Welnu, ik kan je vertellen dat dat helaas niet aan de orde is, hoewel de cijfers (daar gaan we weer) anders doen vermoeden. Maar cijfers zeggen niets over de inhoud van wat er gescoord wordt en daadwerkelijk gebeurt.
  Er komen dan ook termen als veiligheid bij. Ik kan je vertellen dat het in diverse situaties helemaal niet veilig is voor de patient. Arme patient, die denkt dat het anders is. Onacceptabel!
  De gezondheidszorg in Nederland zelf is ziek en patient/slachtoffer van de ambtenarij!
  Er zijn legio praktijksituaties/casustieken te schetsen, immers in de krant doen vele gedupeerden hun verhaal, waaruit blijkt dat het niet helemaal niet zo goed gaat als doet lijken.
  Kortom, “Den Haag” als ook locale politiek, wordt wakker en doe je huiswerk. Ga kijken wat er echt gebeurt of niet gebeurt. Kom niet ineens met beloftes, zoals de afgelopen week werd voorgeschoteld. Waar komt dat ineens vandaan? Niemand gelooft toch, dat over 5 jaar het probleem van de personeelsbezetting in de zorg is opgelost. Tovenarij!
  Enfin, de ouderen mogen nog wel (even) doorgaan. De jongeren komen daardoor moeilijker aan een baan. Ik begrijp het wel hoor. Burn-out, is gebleken, komt meer voor bij jongeren dan ouderen! Dus………….
  Als laatste nog even het volgende: ik ben zelf meer dan 40 jaar werkzaam als verpleegkundige en mag als dank nog minimaal 10 jaar + 3 maanden (waar stopt het?) door. Al die tijd ben ik lid van een bond. Dat zouden alle verpleegkundigen moeten zijn. Ik geloof dat nu nog geen 25% (of zelfs veel minder) lid is. Dat is veel te weinig om als bond sterk te staan in de onderhandelingen. De contributie is aftrekbaar via de belasting, dus geld mag het probleem niet zijn.
  Blijf geloven, moed houden, optimistisch en vooral relativeren. Heb ik ook gedaan, mede daarom hou ik het al meer dan 40 jaar vol. Hoe lang nog?

  “Florence Nightingale”.

 4. Ik begrijp dat niet iedereen van van nachtdiensten houdt, maar daar kan toch over gepraat worden in je team, in ons team tenminste wel. Zelf heb ik geen problemen met nachtdienst, ook al ben ik 58 jaar, maar wel met vroege diensten en andere draaien weer graag late diensten. Wanneer je elkaar een beetje kan helpen en rekening met elkaar kunt houden dan komt het de werksfeer ten goede. Help elkaar om het samen vol te kunnen houden tot aan het pensioen en ook nog na je pensioen. We hebben te korten in de zorg. Jonge mensen kiezen niet snel voor een baan in de gezondheidszorg en zeker niet aan bed, maar zelf maken we op deze manier ook geen reclame voor ons vak. Natuurlijk werken we erg hard met elkaar , is de werkdruk enorm en wordt er veel van ons gevraagd, lichamelijk, geestelijk, sociaal, maar dat neemt niet weg dat we een mooi vak hebben, maar laten we dat wel genoeg horen?

 5. Onregelmatige diensten horen er in sómmige werkvelden bij. Ons vakgebied is groter dan ziekenhuizen, zorghuizen en thuiszorg alleen.
  Werk je in een veld met 24-uurszorg, kun/wil je geen nachtdiensten draaien, en is er geen mogelijkheid om dit met je collega’s op te lossen, dan zou je inderdaad uit kunnen gaan kijken naar een baan waarin dit niet hoeft.
  Denk bijvoorbeeld aan dagbehandeling, consultatiebureau, polikliniek in het ziekenhuis.
  Of je gaat flexen, daarin is (bij mijn werkgever althans) de mogelijkheid om je beschikbaarheid aan te geven.
  Er zou denk ik ook een deel van het probleem opgelost zijn als iedereen die wél graag nachtdiensten draait, er meerdere zou mogen doen, zodat daarmee weer collega’s vrijgespeeld kunnen worden die dat niet willen.

 6. Het doel van het verhogen van de nachtdienstleeftijd is volgens de NFU voorkomen van overbelasting van jongere medewerkers, juist in een periode waarin die zeer druk zijn met de zorg voor een gezin en het een kwestie is van de pijn eerlijker verdelen over de generaties.
  Er zijn voor deze jongere medewerkers al meerdere regelingen om hen te ontzien denk aan ouderschapsverlof en de uitbreiding van het verlof van de vader na de bevalling.
  De oudere medewerkers hebben dit spitsuur al achter hun liggen maar krijgen weer met andere “spitsuren” te maken denk bijvoorbeeld aan mantelzorg voor ouders. Verder is het bekend dat nachtdiensten belastend zijn voor alle leeftijden maar zwaarder worden naarmate de leeftijd stijgt. Na je 57ste verplicht nachtdiensten blijven draaien zal zeker niet helpen om zonder problemen de verhoogde pensioenleeftijd te halen.
  De oudere generatie heeft in het verleden de nachtdienstbelasting voor hún toenmalige oudere collega’s opgevangen; het zou toch van de gekke zijn dat zij dit dan nu weer opnieuw voor hun jongere collega’s moeten doen.
  Dat is niet wat ik onder generatiebeleid of generatiepact versta!
  We hebben nieuwe werknemers nodig in de zorg om de tekorten op te lossen maar van dit voorstel weinig verwacht ik weinig wervende activiteit.

  • 16 reacties gelezen…..er zijn maar een paar reacties die iets verder kijken dan alleen maar een beetje neuzelen op de millimeter over wie er wel of niet nachten moeten draaien en of die nu wel of niet zwaar zijn. We zijn verpleegkundigen maar vliegen elkaar in de haren of vallen elkaar af. Wat ook weer opvallend is dat het de oudjes tegen de jonkies of de jonkies tegen de oudjes is. Wat is er mis met samenwerken? Kijk met elkaar eens welke verworvenheden we niet al hebben ingeleverd in de laatste 10,15 jaar? Wat hebben toegevoegde werkzaamheden en opgelegde regels nu eigenlijk betekent voor de essentie van ons vak?
   Kennelijk kiften we elkaar liever de tent uit, kijkt de een op de ander neer, zeuren en klagen we in ons eigen klekje……….Ik stel mezelf inmiddels de vraag of we niet gewoon krijgen wat we verdienen.
   Lachende derde……de bureau tijgers die het uiteindelijk voor het zeggen hebben.

 7. Wat is/was er mis met collega’s die graag per maand 2-3-2-3 avonddiensten of 2 blokken van 5 nachten doen.
  Ik krijg het idee, dat deze weggepest worden.
  Zie zowel in de zorghuizen als in het ziekenhuis de verplichting van 2 nachten per maand….maar ccp,ers worden weer ontzien.
  Onregelmatige diensten horen er bij… maar de ene vindt dit fijn en de ander de andere dienst. Los het samen op en laat je niet van bovenaf dwingen.
  Er zijn ook 60+ers die het geen ramp vinden de nachtdienst te doen…prima in dat geval toch.
  Nee ZZPers vanuit den Haag naar Oss te laten komen, dat is een kostbaar plaatje.

 8. De organisatiegraad onder verpleegkundigen is erg laag, waardoor er ook weinig vakbondskracht is. Tevens is er nauwelijks actiebereidheid, de werkgevers weten dat dondersgoed en komen daarom met dergelijke voorstellen. De CAO wordt jaar in jaar uit uitgekleed. Ik adviseer altijd; word lid van een echte vakbond, zoals de FNV of Nu 91 en kom nu eens in actie voor jezelf i.p.v. je druk te maken over richtlijn zus of beroepstitel zo.

 9. Onregelmatige diensten in de verpleging. Het hoort erbij. Als je hier moeite mee hebt, dan heb je alle vrijheid om een ander beroep te kiezen. Verpleegkundige en verzorgende zijn prachtige, maar zware beroepen. Zowel. mentaal als lichamelijk. Wat ik eerder las in de reacties: wij 50 ers hebben vroeger alle diensten gedraaid en idd 7 nachten achter elkaar, 4 dagen vrij en dan weer 10 dagen dag- en avonddiensten. Mogen wij “oudjes” nu eindelijk eens verlost worden van de nachtdiensten ( behalve diegenen die dit zelf wel willen)? Trouwens in onze jonge jaren mochten de vijftigers op hun 50ste!! stoppen met de nachtdiensten en losten wij jonkies het ook met elkaar op.
  Dus jonkies van tegenwoordig: ook nachtdiensten horen erbij.

 10. Met veel bombarie door de NFU gelanceerd, maar een lachertje dit voorstel:
  In de UMC’s is niets geregeld wat betreft oudere verpleegkundigen:
  De zorg is intensiever geworden
  De zorg is zwaarder geworden doordat 2e lijns naar de periferie wordt verwezen en er meer 3e lijnszorg wordt gevraagd
  Het verplicht stellen nachtdienst t/m 60 is, mede gezien punten hierboven een slechte zaak. De ND zijn niet rustig
  Het verhogen van ORT wordt deels betaald door het verlagen van de ORT op de zondag; dus sigaar uit eigen doos.
  Een driejaarlijks (i.p.v. 2 jaarlijks) CAO met die beperkte structurele loonsverhoging zoals voorgesteld doet allesbehalve recht aan de spanning op de arbeidsmarkt. Nu worden specifieke groepen, zoals vaker in het verleden al extra beloond (IC verpleegk./ anesthesie-verpleegk. etc), de verpleegkundigen op de reguliere verpleegafdelingen worden weer eens buiten beschouwing gelaten.
  Daarnaast ook nog aantasting van het Persoonlijk budget vanaf 2019 met een schamele tegemoetkoming van €300.
  Een slecht voorstel die gauw door de bonden in de prullenbak gegooid moet worden

 11. Het wordt tijd dat “onze”vakbonden eens een vuist maken en voor hun leden eens wat meer eruit slepen; wees eens niet zo bang en krenterig, eis eens bikkelhard 5 of 6% loonsverhoging! Overtroef die kleinzerige wekgevers eens en wijs ze eens op het feit van de schaarste! Er is nu al op alle tereinen een tekort aan personeel hetgeen volgens een basale wet in de economie een prijs(loon)stijging als gevolg heeft. Sleur er vervolgens ook eens wat meer secundaire arbeidsvoorwaarden en en dreig anders eens met langdurige stiptheidsacties.
  Maak een vuist, toon ‘m en sla er eens mee op tafel.

 12. Er wordt de komende jaren een groot te kort aan personeel in de zorg verwacht. Dit door de toegenomen vraag maar ook door een groot deel van 55 plussers die in de zorg werkzaam zijn. Als de oudere collega’s geen nachtdiensten meer hoeven te werken (ik gun het hen van harte) zal de druk voor het werken van nachtdiensten op de jongere generaties terecht komen. Ik ken weinig tot geen collega’s die staan te springen om nachtdiensten te werken. Ik ben bang dat er nu gevochten wordt voor de rechten van de oudere zorgmedewerker maar dat daar de jongere generatie voor gaat bloeden.
  Wellicht dat in de thuiszorg de nachtdiensten aantrekkelijk zijn zoals CorinaCorZor aangeeft, voor het werk in het ziekenhuis of verpleeghuis deel ik deze mening niet.

  Ik hoop dat naast het bedingen van een goed salaris ook het gezond werken voor iedereen centraal staat in de CAO-onderhandelingen zodat werken in de zorg voor jong en oud aantrekkelijk is!

  • Ik begrijp dat de nachtdiensten draaien voor jong en oud onaantrekkelijk kan zijn.
   De 50plussers werkten destijds 7 nachten achter elkaar.
   Er waren collega’s die het heerlijk vonden om nachtdiensten te werken en die deden niet anders: week op week af, vrijwillige keuze. Sinds uit onderzoek is gebleken dat dit slecht is voor de gezondheid mag je niet meer zoveel nachten achter elkaar!!
   Ik weet eigenlijk niet of echt bewezen is dat 3 nachten en dan 1 of 2 vrij en hop weer aan het werk met een dagdienst veel gezonder is.
   Er zal geen pasklare oplossing zijn waar iedereen tevreden mee is anders had dit voorstel wel op tafel gelegen.

  • Martje, ik mag toch aannemen dat iedereen die besluit om in verpleging / verzorging te gaan werken, zich eerst goed georiënteerd heeft op wat het van inhoudt en wat de werkuren zijn.
   Dan weet je dus ook dat nachtdiensten een onderdeel van je werk is.
   De ouderen onder ons hebben vaak onder zwaardere omstandigheden gewerkt dan de jongeren van nu.

  • Dag Martje,
   Eerstens toont geen enkel demografisch onderzoek aan dat “het ouderenprobleem” deze impact hebben zal. Ten tweede heeft de lagendikke managementlaag decennia zitten slapen in plaats van te anticiperen op mogelijke problemen door veroudering. Om dan de rekening neer te leggen bij hen die langer dan jij de nachtdienskar trekken lijkt mij niet redelijk.
   De werkelijke reden is echter dat men de marktwerking steeds verder wil doordrukken. Laten wij ons dus niet tegen elkaar uit laten spelen op basis van gelegenheidsargumenten en leugens maar een eenheid blijven vormen. Groeten, De Witte Woede 2018.

 13. Mag ik hier en plein public vragen wát er nu precies zo vervelend is aan die nachtdiensten?

  Ik hoor nl. in de thuiszorg om mij heen -zowel van zelfstandigen als van personeel in loondienst) alleen juist maar positieve geluiden zoals:

  -Nachtdiensten zijn fysiek veel minder zwaar dan ochtenddiensten.
  – Nachtdiensten zijn diensten van minimaal 8 uur waardoor ik geen gebroken diensten (4 uur ’s morgens en 4 uur ’s avonds) hoef te draaien.
  – Nachtdiensten leveren nog steeds meer op (in loondienst ORT).
  – In de nachtdienst heb ik nooit file op de heenweg.
  – In de nachtdienst heb ik geen gezeur van (kantoor)telefoontjes en ziekmeldingen van collega’s wat erg veel spanning oplevert bij werken in de dagteams.

  • Corina, blijkbaar is jouw biologische klok goed afgestemd op de Nachtdiensten.
   De meesten van ons hebben echter wel degelijk last van het werken in de nacht.
   Uit onderzoek is ook gebleken dat er veel negatieve effecten zijn t.g.v. het werken in de nacht. Zeker op lichamelijk gebied.

  • Beste Corina,

   je vergeet een aantal dingen:
   -veel collega’s moeten slaapmiddelen slikken om te kunnen slapen
   -nachtdiensten draaien verstoord het sociale leven
   -nachtdiensten zorgen bij veel vrouwen voor obesitas
   -statistisch komt bij vrouwen die veel nachtdiensten draaien vaker borstkanker voor
   -nachtdiensten zorgen voor een verhoogde kans op diabetes.
   etc.

  • Beste Corina,
   Nachtdiensten worden naarmate je leeftijd vordert steeds zwaarder voor de meeste mensen. Met name het slapen overdag gaat vaak moeizamer waardoor je je doodmoe voelt en minder alert bent. Het heeft veel impact op je leven. Ik ruil ze zoveel mogelijk weg aan collega’s die ze wel prettig vinden, dat ik dan misschien harder moet werken overdag of minder onregelmatigheidstoeslag ontvang kan me gestolen worden. Maar ik kan me voorstellen dat gebroken diensten ook geen feest zijn, die hebben we gelukkig niet in het ziekenhuis.

  • Dag Corine,
   Leest eens wat onderzoeken zoals van de Gezondheidsraad uit 2017.
   Met name de gevolgen door langere tijd nachtdiensten doen èn na de 55ste leeftijd blijven doen geven 21% meer kans op diabetes en 41% meer kans op hart en vaatziekten. Ook al “heb je nergens last van”. Een werkgever welke dat willens en wetens voor ogen heeft door de nachtdienstleeftijd op te hogen, is medeverantwoordelijk voor meer ziekteverzuim en hogere kosten binnen de gezondheidszorg zelf. En dàt is waarom de vakbonden erop tegen zijn!

  • De ort is natuurlijk mooi, geen telefoon, geen werk druk.geen gezeur.
   Maar het is wel zo dat je sociaal leven op een laag putje staat, je niet direct in slaap valt omdat je veel moet verwerken wat je snachts hebt meegemaakt.
   Ik doe de nachtdiensten alleen dus er rust heel wat verantwoordelijkheid op je schouder, op zulke diensten ben ik degene die knopen doorhakt, problemen oplost, op niemand alleen bij nood op iemand kan terug vallen, sterfgevallen moet afhandelen, cliënten moet draaien in bed, verdrogen, gerust moet stellen, als je niet op een collega kunt terug vallen is dit een super zware baan lich en geestelijk. Als je dan ook nog dit door moet zetten tot je 60e is het niet zo moeilijk te bedenken dat dit maar bij een enkeling lukt.
   Je word ook nog eens betaald in schaal 35. Dus rijk word je er niet van en extra vakantie kun je er niet van betalen.
   En toch vind ik het leuk? Waarom? Geen idee.
   Maar het is echt niet gemakkelijk.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.