Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Vakbonden: eind deze maand acties in de ziekenhuizen

Werkgevers en vakbonden zijn er gisteren in de cao-onderhandelingen niet uitgekomen. De vakbonden willen eind juni gaan actievoeren.
vooruitblik
Medewerkers van umc's (hier LUMC Leiden) voerden vorige zomer actie voor betere arbeidsvoorwaarden, waaronder betere betaling. Ook in 2019 is salarisverhoging de inzet van de verschillende cao-onderhandelingen. (Beeld: ANP/Robin Utrecht)

Vakbond FNV start nog vóór de zomervakantie acties in ziekenhuizen, om de eis voor een betere beloning van ziekenhuismedewerkers kracht bij te zetten. Dat is gisteravond na het cao-overleg besloten. Er worden handtekeningen bij het publiek verzameld en zondagdiensten gedraaid in onder meer operatiekamers en op röntgenafdelingen en kortverblijfafdelingen. Ook worden stiptheidsacties voorbereid. Verpleegkundigen gaan zich dan strikt aan roostertijden houden, waarbij ze alle voorgeschreven pauzes zullen nemen en geen overwerk doen. Ziekenhuizen in Assen, Alkmaar en Eindhoven bijten het spits af in de week van 24 juni, schrijft de NOS. Mogelijk sluit Rotterdam zich hier nog bij aan. Na de zomervakantie, in augustus, worden de acties uitgebreid als de werkgevers geen beter cao-bod op tafel hebben gelegd.

Salarisverhoging

De werkgevers en de vakbonden onderhandelden gisteren voor de zesde keer voor een nieuwe cao ziekenhuizen. In de vorige onderhandelingsronde op 21 mei deed de NVZ een voorstel van gemiddeld 2,5 procent salarisverhoging per jaar, voor drie jaar, plus een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag. De vakbonden wilden meer koopkrachtverbetering: een hogere salarisverhoging dan 2,5 procent, en onder andere extra periodieken voor verpleegkundigen die al een tijd aan het eind van hun salarisschaal zitten. Gisteren bood de NVZ nog iets meer salarisverhoging, maar niet genoeg voor de vakbonden. ‘De voorgestelde salarisverhoging is veel te mager, zeker in tijden van personeelstekort.’

De werkgevers zijn juist tot het uiterste gegaan, zegt Gita Gallé, onderhandelaar namens NVZ. Ze is teleurgesteld in de reactie van de vakbonden. De NVZ wil nog niet spreken van mislukte onderhandelingen. De werkgevers leggen het eindbod nog voor aan de vakbonden en vragen hen uiterlijk 24 juni te reageren.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.